Noersalim: Kracht en wijsheid voor beter Suriname
26 Dec 2018, 16:47
foto
Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken


De bewustwording voor morele waarden en normen, waarvoor men eerder de ogen gesloten hield, wordt tijdens de kerstperiode groter. Daarom put het Surinaamse volk kracht en wijsheid uit de kerstsfeer om een beter land te creëren. “Duisternis in onze harten moet plaats maken voor het licht. Zoals ook verdriet, neerslachtigheid en hopeloosheid plaats moeten maken voor vreugde, blijdschap en hoop”, luidt de kerstboodschap die minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken namens de regering aan de samenleving meegeeft.


De bewindsman zegt dat als gemeenschap deze zaken een belangrijke voorwaarde zijn om met overtuiging en enthousiasme verder te kunnen werken aan het verheffen van onze waarden en normen. Als natie is dit noodzakelijk om duurzame vooruitgang te boeken in alle facetten van ons bestaan.


De toespraak van de bewindsman:
"Kerst wordt vandaag de dag door zowel christenen als niet-christenen gevierd als het feest van blijdschap, hoop en licht. Het feest waarbij de mensen hun intense verlangen naar vrede tot uiting brengen door zoveel mogelijk van het goede te doen. Voor onze christelijke broeders en zusters, overal ter wereld, staat deze periode in het teken van de geboorte van Jezus Christus, de zoon van God. Hij kwam naar ons toe en wilde zich met iedereen verbinden. Die verbondenheid past goed bij de beleving van het kerstfeest, samenzijn en aandacht voor elkaar.

Indachtig de visie van de regering om te zorgen voor een productief, veilig en duurzaam Suriname zijn we als regering ook voortdurend op zoek naar de verbinding met het volk. Helaas zien wij om ons heen dat er vooral aandacht is voor tegenstellingen. Wat ons bindt wordt vaak vergeten en krijgt te weinig aandacht, terwijl verschillen meestal sterk benadrukt worden. Het zoeken naar overeenkomsten zal juist ertoe leiden dat we samen de verbondenheid kunnen voelen en ervaren. Vanuit het katholiek sociaal denken zijn gemeenschapszin en verbondenheid belangrijke kernwaarden.

Broeders en zusters,

Door de ingegeven kernwaarden van gemeenschapszin en verbondenheid heeft kerst wereldwijd een positieve invloed op de sociale interactie van mensen. De kerstperiode is de periode waarin velen zich openstellen voor de noden van de medemens. Zoals de Almachtige Zijn genade en barmhartigheid heeft getoond met de komst van Jezus, zo moet een ieder vergevensgezind zijn tegenover de ander en bovenal bereid zijn de voorkeur te geven aan de ander boven zichzelf. Bejaarden, minstbedeelden, mensen met een beperking, vrijwel eenieder die in nood verkeert wordt in deze periode bedacht.

Tijdens de kerstperiode wordt de bewustwording voor morele waarden en normen, waarvoor men eerder de ogen gesloten hield, ook groter. Het Surinaamse volk put daarom uit de kerstsfeer, kracht en wijsheid om een beter land te creëren. Duisternis in onze harten, moet plaats maken voor het licht. Zoals ook verdriet, neerslachtigheid en hopeloosheid plaats moeten maken voor vreugde, blijdschap en hoop. Als gemeenschap is dit een belangrijke voorwaarde om met overtuiging en enthousiasme verder te kunnen werken aan het verheffen van onze waarden en normen. Als natie is dit noodzakelijk om duurzame vooruitgang te boeken in alle facetten van ons bestaan.

Landgenoten!

Als natie vormen we één gemeenschap. Hierbij is het van belang dat het gevoel van
verbondenheid leeft tussen ons. Een saamhorigheidsgevoel. We weten echter ook dat dit niet altijd vanzelf gaat. Laten wij daarom deze kerstperiode goed benutten om met samenzijn en aandacht voor elkaar, te geraken tot een natie die in welvaart en welzijn kan samenwerken voor een beter bestaan voor de generaties die na ons verder moeten gaan."
Advertenties