Oudejaars boodschap Wintigeloofsgemeenschap
30 Dec 2018, 10:51
foto


Het naar Suriname halen van de Ashantikoning zonder mee te gaan met de wensen van de wintigeloofsgemeenschap om te praten over geestelijke reiniging van het leed welke de nakomelingen van de Afrikaanse gemeenschap 400 jaar lang is aangedaan, is ronduit beledigend geweest en niet te versmaden.

De Wintigeloofsgemeenschap heeft daarmee een klap in het gezicht gekregen van de Surinaamse regering en de commissie die de voorbereidingen gedaan heeft om de koning naar Suriname te halen om zich hier feestelijk te vermaken rond de feestdagen van 25 november bij de onafhankelijkheidsviering.

De religieuze organisatie Tata Kwasi ku Tata Tinsensi heeft, toen zij over de komst hoorde een brief geschreven naar de president die ertoe moest leiden dat geestelijke reiniging in het openbaar zou plaatsvinden. Dit is zelfs niet bespreekbaar gemaakt en de brief met het voorstel hoe dit ritueel moest gebeuren is -zoals gebruikelijk- wederom geschoffeerd.

Desondanks naderen wij het eind van het oude jaar en weten dat het volk van Suriname het heel moeilijk gehad heeft met de economische dip waarin het zich met heel veel veerkracht heeft weten te manoeuvreren.

Ook het 8 december strafproces heeft heel veel beroering gebracht in onze samenleving, waarbij de nabestaanden van de slachtoffers via de rechter trachten om hun gelijk te zoeken in wat zich in het Fort Zeelandia in 1982 heeft voorgedaan toen 15 Surinamers gedood werden. In dit resumé kunnen we ook de stakingen in het onderwijs aanhalen en de vele onderbrekingen van vanwege lam leggen van het schoolvervoer dat onze schoolkinderen naar school moest vervoeren en aan welke verplichting overheid niet voldaan heeft. Ook de ongebreidelde goudkoorts en de vele berovingen met heel veel lichamelijke geweld gaat niet voorbij onze blik terug. Zowel de leerkrachten, de gepensioneerden als de bureau-ambtenaren hebben van de overheid hun salaris of pensioen aangepast kunnen krijgen en gaan het begin van het nieuwe jaar met een gevoel van twijfel of tevredenheid tegemoet.

Voor Tata Kwasi ku Tata Tinsensi zijn dit wijze lessen om het jaar mee af te sluiten en een nieuw jaar te beginnen vol goede moed. Het volk zal met heel veel overtuiging en geloof in Anyame (Anana Keduaman Keduanpon) zichzelf moeten bewapenen en zich tegen onrecht te verzetten om van het komende jaar een vruchtbare voor zichzelf te maken.

Volk van Suriname wij wensen u een zalig uiteinde en een gelukkig nieuwjaar toe.

Tata Kwasi ku Tata Tinsensi

J.A. Zaalman
(Voorzitter)
Advertenties