Caricom blijft Guyana ondersteunen
25 Dec 2018, 20:45
foto


De Caribische Gemeenschap (Caricom) maakt zich ernstige zorgen over de gemelde onderschepping door de Venezolaanse marine op zaterdag 22 december 2018 van een seismisch onderzoeksvaartuig in de exclusieve economische zone van de coöperatieve Republiek Guyana. Dat heeft de Jamaicaanse premier, Andrew Holness, in een verklaring gezegd. Jamaica is de huidige voorzitter van de Caricom.

“Dergelijke daden schenden de soevereine rechten van Guyana onder internationaal recht, zijn recht op een territoriale zee, exclusieve economische zone en continentaal plateau,” zegt Holness. Hij zegt dat de handeling een bedreiging vormt voor de economische ontwikkeling en nationale veiligheid van Guyana.

De Caribische Gemeenschap herhaalt haar volledige steun voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van de coöperatieve republiek Guyana, inclusief haar recht op vreedzame verkenning en exploitatie van haar onshore- en offshore-middelen.

Washington heeft in een ongekende verklaring geprotesteerd tegen de militaire acties van Venezuela tegen de schepen die waren gecontracteerd door de Amerikaanse oliereus ExxonMobil van het Noorse bedrijf Petroleum Geo-Services (PGS) om seismische gegevens te verzamelen. "Wij onderstrepen dat Guyana het soevereine recht heeft om middelen te exploreren en te exploiteren in zijn exclusieve economische zone. We roepen Venezuela op om het internationale recht en de rechten van zijn buren te respecteren," zei Robert Palladino, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Intussen hebben Guyana en Venezuela beide een klacht ingediend bij de Verenigde Naties (VN) over vermeende invallen in hun maritieme territorium voor de kust van Essequibo. Beide landen hebben echter verschillende locaties en het aantal schepen verstrekt.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March