Wereld stevent af op 1.56 miljard hypertensiepatiënten
24 Dec 2018, 08:26
foto


Hypertensie of hoge bloeddruk is het constant pompen van bloed door bloedvaten met buitensporige kracht en is wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige dood. In 2025 zullen naar schatting 1,56 miljard volwassenen met hypertensie leven, zegt de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO. Hypertensie doodt wereldwijd bijna 8 miljoen mensen per jaar.

Van de 155 personen die zich in mei dit jaar tijdens de hypertensiecampagne van een Surinaamse bedrijvengroep in de zorg hebben laten meten, hadden 52 mensen al hoge bloeddruk en waren ook nog eens 50 personen of 36% reeds in de pre-hypertensiefase. Volgens het Langa wan anu gi wan moro gosontu Sranan onderzoek (STEPS) neemt in Suriname het percentage mensen met een hoge bloeddruk sterk toe met de leeftijd: boven de 55 jaar heeft 40-50% van de bevolking er last van. Hoge bloeddruk wordt ook wel de 'stille moordenaar' genoemd, omdat deze vaak geen waarschuwingssignalen of symptomen geeft. Veel mensen realiseren zich niet dat ze het hebben. Dat is de reden waarom het erg belangrijk is om de bloeddruk regelmatig te laten controleren.

Belangrijkste risicofactor beroerte
Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor beroerte. Het veroorzaakt ongeveer 50 procent van alle ischemische beroertes en verhoogt ook het risico op hemorragische beroerte. De schade die een te hoge bloeddruk veroorzaakt, vindt plaats in de loop der tijd. Hoge bloeddruk wordt vaak gediagnosticeerd wanneer er al aanzienlijke schade is ontstaan aan de bloedvaten van het lichaam. Maar hoewel veel mensen geen behandeling zoeken, kan hypertensie succesvol worden beheerd. Hypertensie komt vaker voor bij oudere mensen. Bepaalde etnische groepen, zoals Afro-Caribische mensen, lopen extra risico. Het is belangrijk dat alle volwassenen hun bloeddruk regelmatig controleren en medisch advies nauwkeurig opvolgen.

Belangrijke risicofactoren
Wat veroorzaakt hypertensie? De bloeddruk stijgt meestal naarmate mensen ouder worden. Daarmee neemt het risico op hypertensie voor iedereen toe met de leeftijd. Echter geven gedrag en leefstijlgerelateerde factoren ook een hoger ontwikkelingsrisico op hoge bloeddruk. Dit omvat het eten van te veel zout, niet genoeg kalium (uit fruit en groenten) binnenkrijgen, overgewicht, onvoldoende lichaamsbeweging, evenals te veel alcohol en roken. Overigens blijkt dat ongeveer 60% van de mensen met diabetes ook een hoge bloeddruk heeft. Onderzoek laat zien dat hypertensie erfelijk kan zijn. Mensen kunnen genen erven die maken dat ze meer kans hebben om de aandoening te ontwikkelen. Het risico op hoge bloeddruk kan zelfs toenemen wanneer erfelijkheid wordt gecombineerd met ongezonde levensstijlkeuzes.

Vermijdbare factoren
De drie grote, vermijdbare oorzaken van hoge bloeddruk en slechte gezondheid zijn over het algemeen een ongezond voedingspatroon, gebrek aan lichaamsbeweging en stress, spanning of angst. Al deze drie factoren kunnen tijdens de feestdagen worden verergerd, wanneer we aan de eettafel zitten en ons te goed doen aan verschillende heerlijkheden vol suiker en vet, te vol om daarna nog maar enigszins te bewegen, terwijl we ons ook nog eens enorm ergeren aan de onhebbelijke gewoonten van sommige familieleden, vrienden of collega’s. Toch is het mogelijk om met hypertensie de feestdagen te overleven.

De feestdagen doorkomen
Voor hypertensiepatiënten – maar eigenlijk gewoon voor iedereen – is het belangrijkste om gewoon een balans te vinden. Geniet van een kerstdiner, maar eet niet overmatig. Probeer vóór en na de maaltijd ook wat beweging te krijgen. Een borrel hoeft u ook niet altijd af te slaan, maar het is wel raadzaam om binnen de grenzen te blijven, zeker als u na het feestje nog moet rijden. En het lijkt misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer ook niet onnodig te piekeren. Piekeren heeft nooit iets opgelost en is simpelweg slecht voor de gezondheid. Wie in staat is die balans te vinden, zal zich beter en meer ontspannen voelen. Dat maakt het dan weer minder waarschijnlijk om tijdens een kerstdiner de bloeddruk omhoog te laten schieten vanwege de onhebbelijkheden van die ene irritante neef of nicht.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April