Venezuela onderschept onderzoeksschip in Guyanese wateren
24 Dec 2018, 00:55
foto
Het onderzoeksschip dat naar olie zoekt in Guyanese wateren voor Exxon Mobil Corp.


De Venezolaanse marine heeft zaterdag een schip dat naar olie zoekt, onderschept in Guyanese wateren. Het onderzoeksschip zoekt in opdracht van Exxon Mobil Corp naar olie in het Guyanese kustgebied. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela, heeft de ‘beslaglegging’ op het schip in een verklaring bekendgemaakt. Volgens Caracas was het schip bezig in zijn gebied. Het is het laatste incident in een eeuwenoud grensgeschil tussen de buren, Venezuela en Guyana.

Een reeks van offshore olie-ontdekkingen in de afgelopen jaren hebben Guyana het potentieel gegeven om één van de grootste producenten in Latijns-Amerika te worden. In OPEC-lidstaat Venezuela daarentegen is de ruwe productie in bijna 70 jaar tijd gedaald tot het laagste niveau tijdens een economische crisis.

Het Ramform Tethys-schip, dat toebehoort aan het Noorse bedrijf Petroleum Geo-Services (PGS) en seismisch onderzoek uitvoert in opdracht van Exxon, stopte de verkenning en keerde naar het oosten, nadat het werd benaderd door de Venezolaanse marine, zei PGS-woordvoerder Bard Stenberg in een verklaring.

"Guyana verwerpt deze illegale, agressieve en vijandige daad", zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Guyana in een verklaring, zaterdag laat. Het voegde eraan toe dat de stap "de reële bedreiging voor de economische ontwikkeling van Guyana door zijn westelijke buurman demonstreert" en "in strijd is met de soevereiniteit en territoriale integriteit van ons land.”

Het ministerie kondigde aan dat het het incident zou rapporteren aan de Verenigde Naties en formele communicatie zou sturen naar de regering van Venezuela. Het zei dat het de regeringen van de verschillende thuislanden van de 70 bemanningsleden aan boord van het schip, onder de vlag van de Bahama's, zou informeren over de 'bedreiging van hun veiligheid'.

Een woordvoerster van Exxon zei dat seismische verkenningen in het westelijke deel van het Stabroek-blok in Guyana "zijn gepauzeerd, totdat ze veilig kunnen worden voortgezet" en dat het schip in de exclusieve economische zone van Guyana opereerde.

In een verklaring op zondagmiddag zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela dat zijn marine tijdens een routinepatrouille twee boten tegenkwam die door Exxon waren ingehuurd in een gebied dat "zonder twijfels onder de Venezolaanse soevereiniteit valt" en dat zij "de toepasselijke internationale protocollen hebben toegepast."

Het ministerie zei dat de kapiteins van de boten tegen de marine hadden gezegd dat ze toestemming hadden van de regering van Guyana om het gebied te verkennen, en dat de boten zich keerden nadat hen was verteld dat Guyana geen jurisdictie had in dat gebied. Het zei ook dat het de VN op de hoogte heeft gebracht en een protestnota heeft gestuurd naar de regering van Guyana.

De socialistische president Nicolas Maduro van Venezuela heeft eerder kritiek geuit op het besluit van Guyana om olie-exploratie mogelijk te maken in de wateren voor de kust van de regio Essequibo, een dunbevolkt en dicht oerwoudgebied dat overeenkomt met ongeveer twee derde van het Guyaanse grondgebied dat Venezuela ook claimt.
Guyana zegt dat Caracas ermee instemde om het gebied op te geven na een uitspraak van een internationaal tribunaal in 1899, maar Venezuela kwam later terug op dat besluit. De Verenigde Naties heeft eerder dit jaar het geschil verwezen naar het Internationaal Gerechtshof, een stap die Georgetown heeft verwelkomd, maar die Caracas heeft bekritiseerd.

Het geschil is in de afgelopen jaren heftig geworden toen Exxon de ontdekking van meer dan 4 miljard vaten olie voor de kust van Guyana aankondigde. Het laatste incident komt minder dan een dag nadat het parlement van Guyana de huidige regering met een motie van wantrouwen omver wierp en de weg vrijmaakte voor verkiezingen in drie maanden tijd.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April