VHP: Soms is een ster nodig om de weg te wijzen
23 Dec 2018, 12:29
foto


(Aangeboden)


De geboorte van Jezus Christus wordt binnenkort weer over de hele wereld herdacht. Voor velen is het een tijd van gezellig samen zijn, van kerstbrood en kerstdiners, van kerstbomen en versiering, liefst met een heleboel feestverlichting. Het zijn positieve activiteiten die ons in een goede en prettige sfeer brengen. Maar laten wij niet vergeten wat het Kerstfeest betekent. Met kerst herdenken de Christenen de geboorte van Jezus Christus.

De wijzen uit het Oosten
In de Bijbel staat een mooi verhaal dat een aantal wijze mannen (de magi) in een ander land (waarschijnlijk Iran of Irak) een bijzondere ster zagen schijnen rond de geboorte van Christus. Zij wisten niet precies wat het betekende, want die ster kenden ze niet, maar na lange discussies raakten ze er van overtuigd dat er een bijzonder persoon geboren was of zou worden. Ze dachten aan een koning. Zij besloten om op zoek te gaan naar die koning en volgden de ster die de weg wees.

Die ster leidde hen inderdaad op de goede weg en ze belanden in het land dat nu Israel heet. Ze gingen naar de belangrijkste stad in dat gebied, Jeruzalem, waar koning Herodes, het gezag namens het Romeinse Rijk voerde. Ze dachten dat de nieuwe koning in het paleis geboren zou worden, maar Herodes wist van niets. Hij raadpleegde zijn adviseurs en joodse priesters en die vertelden dat volgens de oude schriften de Messias in Bethlehem geboren zou worden. Dat was ongeveer 10 km van Jeruzalem. Deze wetenschappers vonden inderdaad een bijzondere baby in Jeruzalem en gaven Christus dure cadeaus nl. wierook, goud en parfum (mirre). Herodes had de wijzen gevraagd om terug te komen en te rapporteren wanneer ze de Christus gevonden hadden, want hij wilde hem “ook hulde gaan bewijzen”. Hij sprak mooi, maar had boze plannen in zijn hart. In een droom werden de wijzen gewaarschuwd om niet terug te gaan naar Herodes.

De ster van Bethlehem
Het bijzondere in het verhaal van de wijzen uit het Oosten is dat zij een ster volgden en op hun bestemming aankwamen. Nog steeds zien wij aan de top van veel kerstbomen een grote ster, die te maken heeft met dit verhaal. Die ster bracht licht in de duisternis, maar was ook een oriëntatiepunt naar Christus die kwam met een boodschap van redding, hoop en liefde. Soms hebben wij een ster nodig om ons de weg te wijzen, want dan is het te donker om ons heen geworden of zijn wij de weg kwijtgeraakt.

Het lijkt er op alsof Suriname de weg ook kwijt is geraakt, want het beleid heeft meer duisternis van corruptie en criminaliteit gebracht en het volk opgezadeld met grote schulden. Steeds meer mensen raken in armoede en hebben geen uitzicht op een normaal leven, terwijl de machthebbers in hun paleizen en buitenhuizen met gestolen geld zich te buiten gaan aan luxe. Wij hebben ander beleid nodig dat weer hoop geeft zoals de ster van Bethlehem in deze dagen een teken van hoop en redding was. De VHP wenst u in alle oprechtheid ook redding, hoop en liefde toe. Zalig Kerstfeest 2018.
Advertenties