Tyrone Spong blijft kampioen na heftige strijd
22 Dec 2018, 01:39
foto
Tyrone Spong, zijn manager Marcos Gonzales, president Desi Bouterse en boxpromotor, Andy Perez, na de strijd. (Foto: René Gompers)


Tyrone Spong is nog steeds de Latino Heavyweight Champion van de WBC én de WBO. Het is een zware strijd geworden, Ytalo Perea uit Ecuador, is ijzersterk. Spong heeft een gebroken hand aan het gevecht overgehouden. De verwachte knock-out is weliswaar uitgebleven. "Winner by split decision...Tyrone Spong!" deelt ceremoniemeester, Henk van Vliet, aan de wereld mee.

Het is een ware strijd geworden. Perea heeft getoond waarom hij The Warrior genoemd wordt. Hij heeft het The King knap moeilijk gemaakt. Het was oorlog in de ring. Op bepaalde momenten leek het alsof Perea de nieuwe kampioen via een knock-out zou zijn. De slagen van Spong leken hem ook niet te deren. Hij schudde de 'bigi kofu's' letterlijk van zich af en lachte zelfs naar de kampioen. Soms deed hij een dansje erbij. Behendig ontweek hij ook de snelle stoten van Spong naar het hoofd. De kampioen is zelfs uit balans geraakt een keer.

Spong geeft toe dat het erg moeilijk is geweest. "Het was een gevecht dat me gaat helpen groeien," merkt hij op. "Ytalo is een waardige tegenstander, minder had ik ook niet gewild. Maar ik ben nog steeds de kampioen. Als je mijn titel wil, moet je me overtuigend verslaan."

Na tien ronden van 'heavyweight boxing' was men genoodzaakt naar de score cards te gaan. De punten die de drie 'judges' aan Spong en Perea hebben toegekend zijn bekendgemaakt. 97 om 93, 96 om 94, 94-96.

"Eerlijk gezegd, dit was niet het resultaat dat ik wilde. Dit was wel mijn beste gevecht. Ik heb in de eerste ronde mijn hand gebroken waardoor ik niet mijn 'finishing' combinatie niet kon uitvoeren. Maar dat is actie, daar houden jullie van. Jullie wilden bloed zien, jullie hebben het gehad." Spong houdt de kampioensriem omhoog: "Suriname, het is nog steeds hier!"

René Gompers
Advertenties