Surjbalisingh pleit voor integriteitstoezicht op instituten
22 Dec 2018, 13:28
foto
Directeur Ajay Surjbalisingh van Surichange Bank NV tijdens de inleiding voor de studenten van de Masteropleiding Accountancy.


Ajay Surjbalisingh heeft een oproep gedaan om integriteitstoezicht op instituten (publiek en particuliere, profit en non-profit) verder te formaliseren en uit te bouwen. Surjbalisingh is directeur van de Surichange Bank NV en heeft donderdag een inleiding over integriteit en accountancy gehouden voor de Master opleiding Accountancy.

Hij stelt dat integriteit misschien het weefsel is dat de bankier en de accountant bindt. “Wij kunnen alleen bestaan als we integer zijn en u accountants controleert dat en bevestigt onze integriteit.” Met het gezegde ‘het doel heiligt de middelen’ wees hij de studenten met voorbeelden uit het dagelijks leven hoe ‘integer’ de mens is.

Een salesmanager belooft te veel en levert te weinig, als er maar wordt verkocht en de verkoopcijfers stijgen. Een sollicitant vervalst de competenties en prestaties uit wanhoop voor een baan. Een bank mis-representeert de rendementen van een obligatie die ze helpt uitgeven zodat beleggers vol inschrijven. Investeerders onderwaarderen het bedrijf dat ze willen overnemen zodat ze minder hoeven te betalen dan de zogenaamde fair value. Werknemers melden zich ziek om kerstinkopen te doen en accountantskantoren maken bedroevend weinig melding van ongebruikelijke transacties.

Mensen gebruiken vaak de uitdrukking ‘het doel heiligt de middelen’ als smoes voor het bereiken van hun doel met welk middel dan ook, ongeacht of die middelen immoreel, illegaal of incorrect zijn, stelt Surjbalisingh. “De persoon die of het instituut dat de corrupte, oneerlijke of niet-integere daad verricht, zegt tegen zichzelf: ik heb een goede reden om dit te doen. Het belang van het eindresultaat rechtvaardigt het gebrek aan integriteit.”

Het lijkt ook alsof mensen snel rijk en machtig worden als zij zich in hun handelen niet laten beperken door integriteit en moraliteit. De personen in de voorbeelden realiseren een quick win, maar lopen het risico dat ze niet meer worden vertrouwd als een integer persoon. Integriteit is wellicht je meest waardevolle asset. Winst in dollars is tijdelijk, maar een netwerk van professionals en instituten die je vertrouwen als een integer persoon of professional is permanent, legt Surjbalisingh uit.

De Verordening Gedrags- en Beroepsregels Accountants (VGBA) omschrijft integriteit als: De accountant treedt eerlijk en oprecht op” (artikel 6). Het Instituut van integriteit kunnen we beschouwen als het geheel van sociale waarden en normen, morele codes, wettelijke bepalingen, policies, manuals etc. om het gedrag van individuen of beroepen te beperken en te binden aan de aanvaardbare normen. Om integriteit in de ruimste zin te waarborgen.

Op institutioneel niveau impliceert integriteit dat een organisatie een sterke code of ethical conduct en kernwaarden definieert en consistent handelt conform deze code. Het impliceert eveneens dat handelingen en activiteiten van werknemers of partners die afwijken van deze code niet zal worden getolereerd. Zero tolerance. De inleider wijst erop dat de rechterlijke organisatie van Suriname het eerste rechterlijke instituut in de regio is dat met behulp van het Caribisch Hof van Justitie een gedragscode heeft ingevoerd. En wel op 1 oktober 2015. Dit document behoort tot het publiek domein."Tevens wordt getoetst of betrokkenen zich houden aan de gedragscode. Daar mogen wij met z'n allen trots op zijn."

De Centrale Bank van Suriname heeft ook richtlijnen afgevaardigd die het gedrag van bankiers aan regels binden. Hij benadrukt dat integriteit impliceert dat je elkaar kan aanspreken op gedrag, “maar vooral jezelf kan aanspreken en je eigen gedrag kan verantwoorden als nodig.” Het aanspreken op gedrag vergt “guts”. Het zijn moedige gesprekken: in de eerste plaats met je zelf. Om je eigen gedrag te verbeteren, elke dag in stapjes, beter worden dan jezelf. “Is dat niet je spiritualiteit? Je eigen energie zuiveren?”, vraagt de inleider. “U studeert aan de Universiteit. Denkt u alstublieft kritisch na over deze vragen,” geeft de bankdirecteur mee aan de studenten Master Accountancy van de Anton de Kom Universiteit.



Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April