IMF waarschuwt voor verslechtering begrotingssituatie
21 Dec 2018, 00:53
foto
Data vrijgegeven in het IMF-rapport over Suriname. Eerder is er een persbericht gepubliceerd door het fonds.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt in zijn jongste rapport over Suriname voor de recente versnelling van de huidige overheidsuitgaven. Volgens het fonds hebben die uitgaven de potentie om de begrotingssituatie in 2019-2020 te verslechteren. In zijn rapport dat donderdag is vrijgegeven, zegt het IMF dat het kader voor het beheer van de overheidsfinanciën zwak blijft, “hoewel de autoriteiten stappen ondernemen om het te versterken.”

Het monetaire kader mist standaardinstrumenten en ondanks de verbeteringen sinds 2016, blijven de kwetsbaarheden in de banksector bestaan. De economie van Suriname blijft sterk afhankelijk van de minerale sector, concludeert het IMF.

De missie van het IMF, bekend als Article IV, was dit jaar gericht op de toekomstige uitdagingen. De begrotingstekorten zijn groot en de overheidsschuld zal naar verwachting de komende jaren stijgen, “tenzij er een krachtige begrotingsconsolidatie wordt doorgevoerd.” Het fonds waarschuwt voor een verslechterende begrotingssituatie in de komende twee jaren. Het wijst daarbij op het langzame tempo van de hervormingen en de versnelde overheidsuitgaven.

Aan de andere kant stelt het IMF dat de economie van het land is gestabiliseerd en zich naar verwachting verder zal verbeteren. Het reële bbp groeide in 2017 met 1,7 procent na twee opeenvolgende jaren van inkrimping, ondersteund door een hogere goudproductie en een opleving van de grondstoffenprijzen. Het werkloosheidscijfer is ook afgenomen. De inflatie is tot één cijfer teruggevallen, omdat de wisselkoers zich heeft gestabiliseerd en het tekort op de lopende rekening in 2017 is gedaald tot bijna nul na de piek van 2015. Financiële degelijkheidsindicatoren wijzen op een verbetering van het banksysteem, hoewel er nog steeds belangrijke kwetsbaarheden blijven bestaan. Recente indicatoren wijzen op verdere verbeteringen van de economische activiteit dit jaar. De reële bbp-groei wordt geraamd op 2 procent in 2018, gevolgd door een geleidelijke versnelling tot 3 procent op middellange termijn.

De artikel IV-raadpleging van dit jaar heeft zich specifiek gericht op beleid om de houdbaarheid van de begroting te waarborgen, het monetaire kader te versterken, de veerkracht van het bankwezen te verbeteren en de potentiële groei te stimuleren via structurele hervormingen.

Om de zwakke punten in de fiscale, monetaire en banksector aan te pakken, beveelt het IMF aan het begrotingstekort aanzienlijk te verminderen door onder meer de belasting op toegevoegde waarde (btw) in te voeren, elektriciteitssubsidies in te perken en het beheer van de overheidsfinanciën te verbeteren. Er is snelle actie nodig om de begrotingspositie op een duurzaam pad te brengen, het monetaire kader te moderniseren, het banksysteem te versterken en de basis te leggen voor een sterke, duurzame groei.

Een andere prioriteit is dat de Surinaamse autoriteiten het kader voor het monetair beleid versterken en zijn instrumenten moderniseren in overeenstemming met het nieuwe stelsel gericht op reservegeldregelingen. Laat de wisselkoers flexibel werken als een schokdemper, zegt het IMF. Gebruik regelgevings- en toezichtinstrumenten om ervoor te zorgen dat banken aan de minimale kapitaalvereisten voldoen; Upgrade de contingentieplanning en bankresolutiekaders; Voer hervormingen aan de aanbodzijde door om de productiviteit te verbeteren en de economie te diversifiëren door niet-minerale motoren van groei te promoten, beveelt het fonds aan.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April