Minstens 63 professionele journalisten vermoord in 2018
19 Dec 2018, 13:21
foto
Journalisten zijn steeds vaker het doelwit van geweld. Dit jaar zijn er al 63 journalisten vermoord. (Foto: AFP)


Meer dan de helft van alle journalisten die dit jaar zijn gedood - inclusief de Saudische columnist Jamal Khashoggi - werden doelbewust het doelwit. Het aantal weerspiegelt een haat tegen de media die in veel delen van de samenleving tot uiting kwamen, zegt mediawaakhond Reporters Without Borders (RSF).

RSF zei gisteren dat in 2018 minstens 63 professionele journalisten zijn gedood terwijl ze hun werk deden over de hele wereld. Het aantal is een toename van 15 procent ten opzichte van vorig jaar. Het cijfer stijgt tot 80 wanneer alle mediapersoneel en burgerjournalisten worden meegenomen, aldus de niet-gouvernementele organisatie.

De 2018-moorden brengt het totale wereldwijde dodental van professionele journalisten van de afgelopen 10 jaar tot 702. "De haat tegen journalisten die wordt geuit ... door gewetenloze politici, religieuze leiders en zakenlieden heeft tragische gevolgen en is weerspiegeld in deze verontrustende toename van schendingen van journalisten," verklaarde Christophe Deloire, hoofd van RSF, in een verklaring.

De moorden op Khashoggi en de jonge Slowaakse data-journalist Jan Kuciak en zijn vriendin "benadrukten tot hoever de vijanden van de persvrijheid bereid zijn om te gaan", zei hij.

Khashoggi, een koninklijke insider die criticus werd van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman en begon te schrijven voor de Washington Post nadat hij vorig jaar naar de VS was verhuisd, werd in oktober in Istanbul binnen het Saudische consulaat vermoord. Zijn dood leidde tot wereldwijde verontwaardiging. Saudische functionarissen hebben beschuldigingen als zou de kroonprins het bevel tot zijn dood hebben gegeven, verworpen.

Gevaarlijkste landen
RSF, dat in Parijs is gevestigd, zei dat Afghanistan, Syrië en Mexico de drie gevaarlijkste landen waren voor journalisten om er te werken. De beschieting op vijf medewerkers van de krant Capital Gazette heeft de Verenigde Staten ondertussen ook geplaatst op de lijst van gevaarlijkste landen voor journalisten.

De organisatie voor de vrijheid van de media zei dat 348 journalisten wereldwijd worden vastgehouden, vergeleken met 326 op hetzelfde moment in 2017. Onder hen is Mahmoud Hussein van Al Jazeera die 728 dagen zonder aanklacht gevangen zit in een Egyptische gevangenis.

Meer dan de helft van de gevangen journalisten in de wereld wordt vastgehouden in China (60 journalisten), Turkije (33), Iran (28), Saudi-Arabië (28) en Egypte (38). RSF heeft de Verenigde Naties opgeroepen om aan te dringen op de instelling van een speciale gezant voor de bescherming van journalisten.
Advertenties