Arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Grace Mugabe
19 Dec 2018, 11:09
foto
Robert Mugabe werd afgezet nadat hij ervan beschuldigd werd de macht in Zimbabwe aan zijn vrouw te willen overdragen.(Foto: Reuters)


Zuid-Afrikaanse aanklagers hebben een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de voormalige presidentsvrouw, Grace Mugabe in Zimbabwe. Ze zou volgens de politie naar verluidt een model hebben aangevallen in 2017. Het besluit volgt nadat een rechtbank haar diplomatieke immuniteit in juli nietig heeft verklaard.

De Zuid-Afrikaanse regering werd bekritiseerd omdat ze Grace Mugabe het land had laten verlaten na de vermeende aanval. Gabriella Engels beschuldigde Grace Mugabe ervan haar afschuwelijk te hebben geslagen met een elektrische verlengsnoer in een hotelkamer in Johannesburg.

Grace Mugabe zei in die tijd dat ze uit zelfverdediging had gehandeld nadat het 'beschonken en losgeslagen' model haar aanviel in de kamer waar haar twee zonen woonden. De woordvoerder van de politie, Vishnu Naidoo, zei vandaag, woensdag,: "Ik kan bevestigen dat er afgelopen donderdag een bevel tot aanhouding van Grace Mugabe is uitgevaardigd." Hij zei dat de politie de hulp van Interpol zocht om het bevel uit te voeren.

Het is onduidelijk waarom de melding van het bevel vertraging opliep en er is nog geen reactie van de autoriteiten van Grace Mugabe of Zimbabwe. De lobbygroep AfriForum, die de zaak aanhangig heeft gemaakt, heeft het arrestatiebevel toegejuicht. "Het lijkt erop dat gerechtigheid zal plaatsvinden en we kijken uit naar deze zaak in de toekomst," citeerde Zuid-Afrikaanse Times Live-website, de CEO AfriForum CEO Kallie Kriel. Het is onduidelijk of Zuid-Afrika zal aandringen op de uitlevering van Grace Mugabe. De familie Mugabe bezit eigendommen in Zuid-Afrika.

De vermeende aanval vond ongeveer drie maanden vóór de militaire machtsovername in Zimbabwe plaats, waarbij Robert Mugabe na 37 jaar aan de macht gedwongen ontslag nam als president. De vermeende aanval vond plaats in augustus 2017 nadat Grace Mugabe het model met haar twee zonen, Robert en Chatunga, had aangetroffen in een hotelkamer in Sandton, een rijke buitenwijk in het noorden van de stad.

De toenmalige first lady was in Zuid-Afrika voor behandeling van een enkelblessure, meldden de Zimbabwaanse media. Engels heeft online een afbeelding van een hoofdletsel vrijgegeven. "Toen Grace binnenkwam, had ik geen idee wie ze was", vertelde ze toen aan News24 van Zuid-Afrika. "Ze liep naar binnen met een verlengsnoer en begon me er gewoon mee te slaan." Ze draaide zich om en bleef me maar met de plug slaan. "Ik had geen idee wat er aan de hand was. Ik moest uit de kamer kruipen voordat ik zou kunnen wegrennen." Ze voegde eraan toe: "Er was overal bloed, over mijn armen, in mijn haar, overal." De politie zei dat Engels vervolgens een geval van mishandeling tegen Grace Mugabe registreerde.

Grace Mugabe
Grace begon een affaire met Robert Mugabe toen ze als typiste werkte in een staatsgebouw. Robert Mugabe is 41 jaar ouder dan Grace. Zijn affaire met Grace begon toen hij nog steeds getrouwd was met zijn eerste vrouw, Sally, die op dat moment terminaal ziek was.

Grace trouwde met Robert Mugabe, haar tweede echtgenoot, in 1996 in een extravagante ceremonie. Ze hebben drie kinderen - Bona, Robert en Chatunga. De bijnaam van "Gucci Grace" dankt de voormalige first lady aan haar critici die haar beschuldigen van uitbundige uitgaven.

Grace werd in 2014 benoemd tot hoofd van de Zanu-PF-vrouwencompetitie en werd in december vorig jaar getipt om vicepresident te worden.

AfriForum
De Zuid-Afrikaanse lobbygroep AfriForum zegt dat het de rechten van minderheden wil beschermen, met een specifieke focus op de rechten van Afrikaners. Het is de stem geweest in de lobby voor blanke boeren.

Kort na de vermeende aanval op Engels zei AfriForum dat het haar zou vertegenwoordigen en bijstaan bij de vervolging van Grace Mugabe. In die tijd zei advocaat Gerrie Nel van AfriForum dat hij zich zorgen maakte over de mogelijkheid van politieke inmenging tijdens de zaak, berichtte News24.

Nel was beter bekend als de advocaat die de vervolging leidde van de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius. Hij stopte om zich bij de lobbygroep aan te sluiten, op weg naar zijn nieuwe privaatrechtelijke afdeling.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April