Mensensmokkelaars in Latijns-Amerikaanse landen gevat
19 Dec 2018, 07:14
foto
Migranten rennen weg nadat ze de versperringen bij de Amerikaans-Mexicaanse grens bij Tijuana, Mexico hebben bedwongen. (Foto's: AFP)


Een hardhandig optreden tegen migrantensmokkelnetwerken in heel Amerika heeft geresulteerd in 49 arrestaties. De operatie werd gecoördineerd door Interpol, die zei dat netwerken van georganiseerde misdaad Zuid-Aziatische migranten naar de Verenigde Staten (VS) helpen smokkelen.

Bijna US$ 2 miljoen is teruggevonden tijdens anti-smokkeloperaties in 11 landen, zegt Interpol. De arrestaties komen te midden van de toenemende spanningen over het Amerikaanse immigratiebeleid langs de zuidelijke grens. Ze benadrukken ook hoe de grens tussen de VS en Mexico nog steeds een belangrijk instappunt is voor illegale immigratie van buiten het continent.

De vierdaagse Operatie Andes van Interpol werd uitgevoerd in bijna een dozijn landen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, inclusief Brazilië en de Dominicaanse Republiek. Migranten uit India, Nepal en Bangladesh betaalden naar verluidt tussen US$ 15.000 en US$ 30.000 voor elke reis naar de VS.

Chileense autoriteiten vonden ook dat Bengalese migranten tijdelijke visa trachtten te krijgen door zich als bemanningsleden van een scheepvaartmaatschappij voor te stellen met behulp van smokkelaars. Interpol zegt dat 22 Afrikaanse en Haïtiaanse migranten ook zijn gered in Nicaragua nadat smokkelaars ze "aan hun lot hadden overgelaten in de bergen".

"Met nog 13 onderzoeken geopend in de regio, is wat we zien slechts het topje van de ijsberg," zei Jürgen Stock, de secretaris-generaal van het bureau. Immigratie, vooral over de zuidgrens van de VS, is een centraal punt van het presidentschap van Donald Trump geweest.

Vorige maand stuurde Trump bijna 6.000 troepen naar de grens tussen de VS en Mexico om autoriteiten te helpen met wat bekend werd als een karavaan van migranten die probeerden Zuid-Amerika binnen te komen.

Hij tekende ook een proclamatie waarin hij asiel uitsluit voor migranten die illegaal de grens tussen de VS en Mexico oversteken. Het besluit werd later tijdelijk geblokkeerd door een federale rechter. Deze week wordt de Amerikaanse regering geconfronteerd met een mogelijke sluiting tijdens de nationale begrotingsbesprekingen, aangezien de Democraten hopen de plannen een grensmuur met Mexico te bouwen, te blokkeren.

In een tweet zei president Trump dat illegale immigratie de Verenigde Staten meer dan US$ 200 miljard per jaar kost, en voegde eraan toe: "Hoe kunnen we dit toelaten?"
Advertenties