Biza controleert kiezersbestand binnenland
17 Dec 2018, 22:51
foto
De verkiezingswerkgroep Binnenland is bezig met de controle van het kiezersbestand binnenland.


Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) is als dienstonderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) verantwoordelijk voor het up-to-date houden van het Centraal Bevolkingsadministratie Bestand (CBA-bestand). Dit is nodig voor een goed verloop van de verkiezingen, aangezien het kiezersbestand in het CBA-bestand is vervat. In dit kader is de verkiezingswerkgroep Binnenland bezig dit jaar nog een aantal projecten af te ronden.

Anastatia Pokie, hoofdstafmedewerker CBB en verantwoordelijke van de werkgroep Binnenland, zegt dat er het geheel jaar door regelmatig geboorteaangiften en aangiften van overlijden en erkenningen worden gedaan. “Het is dus heel belangrijk om het veld in te gaan om na te gaan of daadwerkelijk al deze burgerzaken zijn geregistreerd bij de burgerlijke stand."

In oktober 2018 heeft in dit kader het project 'Voorbereidende verificatiewerkzaamheden t.b.v. de missies' voortgang gevonden. “We mogen getuigen van een vlot verloop van het project. Het zijn meer dan 36.000 records die het team moet verifiëren en in drie maanden tijd hebben we ongeveer 33.000 records geverifieerd. Ons doel is om ervoor te zorgen dat voorafgaand aan de missies alle records zijn geverifieerd met de bevolkingsregisters van de burgerlijke stand”, zegt Pokie. In 2019 zullen de verschillende dorpen in het binnenland ook middels plaatselijke missies worden aangedaan.

De werkgroepcoördinator geeft aan dat de werkgroep ervoor moet zorgen dat alle ID-gerechtigden worden voorzien van een geldig identiteitsbewijs. Daarnaast wil de werkgroep aandacht besteden aan de groep mensen, van wie de geboorteakte niet is aangegeven bij de Burgerlijke Stand, alsook de groep waarbij er een onvolkomenheid voorkomt in hun brondocumenten. “Wij willen hen in de gelegenheid stellen om in het binnenland hun verzoek tot verbetering van hun akte te doen.”

De werkgroep Binnenland heeft in 2018 reeds de nodige voorbereidingen getroffen. “In verband met het project 'Missie Actualisering Bevolkingsadministratie' hebben we al enkele missies uitgevoerd naar het binnenland van Suriname”, zegt de Biza-functionaris. “De gebieden waar wij weten waar de noodzaak het grootst is, hebben we al aangedaan. Het gaat om onder andere de dorpen Kwamalasemutu, Sipaliwini, Paloemeu, Tepoe, Koeroenie, Amoetopo, Apoera en Apetina.”

Voor een goede voorbereiding en uitvoering van de verkiezingen heeft Biza een aantal werkgroepen geïnstalleerd, waaronder de werkgroep Binnenland. Deze werkgroep richt zich voornamelijk op het binnenland van Suriname, met name het gebied van de in stamverband levende groepen.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March