ABS geeft achtste milieustatistieken vrij
17 Dec 2018, 15:17
foto
ABS-directeur Iwan Sno overhandigt een exemplaar van de achtste milieustatistieken aan een stakeholder. (Foto's: Raoul Lith)


Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) heeft de achtste milieustatistieken gepubliceerd. De United Nations Development Programme (UNDP) en het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) hebben dit project ondersteund. “Het doel van deze publicatie is het voorzien in milieudata over verschillende onderwerpsgebieden en is afkomstig van diverse bronnen,” zegt Anjali de Abreu- Kisoensingh van het ABS. Zij is belast met de milieustatistieken.

Het jongste rapport moet bijdragen aan een solide basis voor besluitvorming om ontwikkeling te monitoren en om publieke bewustwording te bevorderen, voegt zij eraan toe. Voor het verzamelen van de data is gebruik gemaakt van indicatoren uit de Caricom-richtlijn, Framework for the Development of Environment Statistics (FDES) en milieu indicatoren uit de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Ook Alexis Armstrong, vertegenwoordiger van de UNDP, hoopt dat er effectief gebruik gemaakt zal worden van deze publicatie, en voorgaande, om op bewijs gebaseerde besluitvorming te beïnvloeden. Het Surinaams milieu is verweven met zijn hoge mate van bebossing en lage mate van ontbossing. Data is van noodzakelijk en onontkoombaar belang als we adequaat moeten reageren op de veranderingen in ons milieu, stelt Armstrong. In februari 2019 organiseert Suriname een internationale conferentie voor landen met hoge mate van bebossing en lage mate van ontbossing. Hij hoopt dat de statistieken uit dit rapport die gepresenteerd zijn van meerwaarde zijn voor de discussies tijdens die conferentie.

Armstrong vindt, als Caribische burger, dat mensen uit het Caribisch Gebied te veel naar de mooie anekdotische verhalen over het milieu luisteren in plaats van te werken met evidence based materiaal. Hij pleit voor een culturele verschuiving van mooie “anansi verhalen” naar het rijk van deugdelijk bewijsmateriaal gebaseerd op feiten. Hij drong erop aan dat mensen inderdaad ook gebruik maken van de data bij ontwerpen, interventies en adviseren van beleidsmakers. De UNDP-vertegenwoordiger geeft aan dat de publicatie van het ABS belangrijk is en dat de UNDP deze zal blijven ondersteunen.

De publicatie bevat data van 2013 tot 2017 over het milieu. Er zijn 13 hoofdstukken die beginnen met een korte introductie over de milieuvraagstukken van de specifieke sectoren met name klimaat en natuurrampen, toerisme, transport, milieu en gezondheid, water, energie en mineralen, bosbouw, hulpbronnen van het kustgebied, landgebruik en landbouw, biodiversiteit, lucht en tenslotte afval.

Het ABS is afhankelijk van stakeholders voor het aanleveren en verifiëren van deze data tijdens workshops. Het kan door de verschillende stakeholders, maar ook door studenten, beleidsmakers, en consultants worden gebruikt. De Abreu - Kisoensingh hoopt evenals de UNDP-vertegenwoordiger dat er meer gebruik gemaakt wordt van de data voor meer onderzoek, analyses en beleid. De data uit de publicatie is ook online beschikbaar. Aan verschillende betrokken instanties die hebben meegewerkt aan de publicatie, is er een exemplaar overhandigd.


Raoul Lith

Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March