AZP-directeur onderkent het probleem van protheses
17 Dec 2018, 00:52
foto
Claudia Redan, algemeen directeur AZP.


Algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Claudia Redan, onderkent het probleem dat patiënten die een prothese nodig hebben ervaren. Assembleelid Dew Sharman (VHP) heeft aan de kaak gesteld dat mensen die een prothese nodig hebben, niet geholpen kunnen worden in het AZP. Volgens hem zijn er geen materiaal en middelen om de mensen te helpen. Operaties worden steeds uitgesteld, ondanks een eigen bijdrage. Ruim 30 patiënten wachten op behandeling. Hij hoopt dat de mensen niet langer gedupeerd worden.

De AZP-directeur om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat in de Wet Basiszorg 2014 is opgenomen dat de patiënt die een prothese nodig heeft in deze knie of heup een eigen bijdrage heeft van 40% in aanschaf. De kosten per prothese liggen tussen US$ 2500 tot 4000. Voor een 60-plusser is het een lijdensweg om aan het bedrag te komen, merkt Redan op. Een eigen bijdrage wordt gestort aan de kas van het Staatsziekenfonds, waarna het ziekenhuis een garantiebrief ontvangt, maar nog geen geld. De patiënt verliest al maanden voordat dit in orde is.

"Vanwege de slechte financiële situatie van het ziekenhuis is er een wachtlijst van patiënten ontstaan, niet alleen bij orthopedie, ook op de andere afdelingen. Dus het is een hels karwei om alle achterstanden plus nieuwe patiënten binnen een bepaald tijdsbestek te behandelen. Gelukkig hebben wij onze achterstallige tegoeden ontvangen middels de financiële injecties vanuit Financiën en hebben wij al een flink aantal patiënten kunnen helpen," zegt de AZP-topvrouw.

Het gemiddelde budget per maand om alle maten prothesen in huis te hebben is $ 180.000. Het is inderdaad zo dat sommige maten niet aanwezig zijn, "maar wij zijn ook afhankelijk van de leverancier," legt Redan uit. Om 'out of stock' te voorkomen, heeft het AZP twee leveranciers. Gehoopt wordt dat deze week de levering van alle maten plaatsvindt.

De resterende patiënten die nog geholpen moeten worden, hoeven niet te vrezen, zegt de directeur van het ziekenhuis. Zij worden binnen twee maanden geholpen
De afdelingsmanager is in nauw contact met ze. Zo een operatie duurt 3 tot 4 uren."Het team van orthopedie dat ook verantwoordelijk is voor traumaoperaties werkt met man en macht. Het is een ongemak voor de patiënten, maar we brengen ze niet in gevaar. Met name de patiënten die lang wachten."
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March