Archeologie afgestudeerden bij Geschiedenis
16 Dec 2018, 18:45
foto
Jovan Samson en Sushmeeta Ganesh zijn afgestudeerd aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname.


Bij de studierichting Geschiedenis van de Anton de Kom Universiteit van Suriname vond op donderdag 13 december een bijzondere gebeurtenis plaats. Sushmeeta Ganesh en Jovan Samson, studenten van de minor Archeologie, presenteerden hun Bachelor thesis. Beiden hebben belangrijke en relevante studies verricht die stukjes ongeschreven geschiedenis van Suriname ontsluiten. Het is voor het eerst dat de universiteit geslaagden aflevert die een Bachelor thesis hebben geschreven die te maken heeft met archeologie.

Sushmeeta Ganesh studeerde af op de studie getiteld Sprekende scherven. Een archeologisch onderzoek naar de afkomst van aardewerkscherven uit Jodensavanne. Daarin wordt duidelijk dat aan de hand van opgravingen, die zij heeft gedaan samen met anderen van dezelfde minor, veel meer naar boven gehaald kan worden over deze plaats. Hoewel Jodensavanne is gesticht in de koloniale periode zijn haar bevindingen een belangrijke aanvulling op de geschreven bronnen die er zijn over deze plaats. Door de opgegraven scherven te analyseren is zij meer te weten gekomen over de Europese landen waar aardewerk vandaan kwam te weten Nederland en Engeland.

De plaats waar scherven gevonden werden zegt ook veel over machtsverhoudingen te Jodensavanne. Verder zegt zij dat haar thesis is geschreven vanuit een Surinaams perspectief. Dit houdt in dat zij kritisch staat tegenover begrippen als “het hoogtepunt in de koloniale periode” want dit betekende vaak dat de slaafgemaakten dat zeker niet als zodanig beleefden. Juist in dergelijke perioden moesten zij zware arbeid verrichten en kregen zij zware straffen indien zij het werk niet naar behoren verrichten in de ogen van de Europese koloniale machthebbers. Verder laat Ganesh zien dat luxe aardewerkproducten niet werden gevonden op plaatsen waar de slaafgemaakten verbleven maar alleen daar waar Joden waren. Zo worden machtsverhoudingen door dergelijke opgravingen blootgelegd.

De tweede student die afstudeerde was Jovan Samson. Hij heeft onderzoek verricht naar vondsten op de zandritsen die van oost naar west lopen. Op deze ritsen is de oude binnenstad van Paramaribo gebouwd. Aan de hand van onderzoek dat al eerder is gedaan, stelt Samson vast dat precolumbiaanse nederzettingen voorkomen op de oost west zandritsen tussen de Coppename en de Suriname rivier. Het was relatief hoog gelegen gebied, had goede afwatering en er kon aan landbouw worden gedaan. Hij constateert dat de snelle uitbreiding van Paramaribo aan de ene kant veel prehistorische en historische artefacten aan het licht heeft gebracht maar dat niet vaak daar melding van wordt gemaakt. Dat is buitengewoon jammer want daardoor gaat een stukje van de eigen geschiedenis verloren.

Wanneer er wel ruchtbaarheid aan wordt gegeven, dan gebeurt het vaak wanneer de voorwerpen al uit hun context zijn gehaald. Soms worden voorwerpen gewoon meegenomen zonder dat die worden aangegeven bij de autoriteiten. Een archeoloog kan veel zinvollere uitspraken doen als het voorwerp of de artefact in de bodem is zodat kan worden vastgesteld in welke laag het is, welke andere voorwerpen in de buurt zijn gevonden en meer van dergelijke ontekstuele aspecten. Een ondeskundige houdt daar geen rekening mee. Samson liet zien dat een eenvoudige testput al veel kan vertellen over een bepaalde omgeving.

Hij gaf het voorbeeld van een put in de tuin van de stichting Gebouwd Erfgoed in het Fort Zeelandia complex. Een simpele opgraving van 1 bij 1 m2 levert al wat materiaal op. Het zou goed zijn als bij grote bouwwerken zeker in de historische binnenstad er testputten worden gemaakt. Het is snel gedaan en hoeft niet voor veel vertraging te zorgen.

De docenten archeologie, Cheryl White en Irene Meulenberg waren erg enthousiast over het werk dat deze twee studenten hebben gedaan. Zowel Ganesh als Samson hebben tijdens hun studie gretig gebruik gemaakt van een aantal mogelijkheden geboden, waardoor zij al internationale ervaring hebben. Zij deden mee met opgravingen in de Dominicaanse Republiek en Frans Guyana en op diverse plaatsen in de kuststreek en het binnenland van Suriname. Tenslotte is het goed te vermelden dat de studierichting geschiedenis nog twee andere minors heeft, te weten Geschiedenis, Erfgoed en Toerisme (GET) en Archivistiek.

Jerome Egger,
richtingscoördinator Geschiedenis
Faculteit der Humaniora
Anton de Kom Universiteit van Suriname
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March