Nicaraguaanse politie pakt journalisten hardhandig aan
16 Dec 2018, 10:34
foto
De politie achtervolgde de journalisten tot op straat. (Foto: Reuters)


De Nicaraguaanse politie zou verschillende journalisten hebben geschopt en geslagen. De journalisten protesteerden tegen invallen in hun kantoren. Buiten een politiebureau in de hoofdstad Managua protesteerden journalisten tegen de ‘illegale’ aanvallen op hun kantoren van een nieuwe nieuwswebsite.

Getuigen zeiden dat de oproerpolitie gewapend met wapenstokken hen met geweld uit een dreef. Nicaragua is opgeschrikt door maandenlange protesten tegen president Daniel Ortega. Het staatshoofd verklaarde de anti-regeringsprotesten in september onwettig na vijf maanden van vaak gewelddadige confrontaties waarbij honderden mensen werden gedood. Hij beschuldigt demonstranten ervan een staatsgreep te plegen tegen zijn Sandinistische regering.

Tijdens de confrontatie van zaterdag zei een door Reuters geciteerde getuige dat minstens zeven journalisten van internationale en nationale media door de politie werden gegrepen en geschopt. Onder hen was Carlos Fernando Chamorro, die de nieuwswebsite Confidencial beheert. Hij beschuldigde de politie van handelen zonder enige rechtvaardiging.

Chamorro is de zoon van de voormalige Nicaraguaanse president Violeta Barrios de Chamorro die in 1990 leiding gaf aan een anti-Sandinistische coalitie die Ortega versloeg tijdens verkiezingen. De politie noemde de journalisten 'coupplegers' en achtervolgde hen, waarbij ze dreigden hun uitrusting in beslag te nemen, zeiden getuigen. “Drie agenten hebben me geslagen en me in mijn been geschopt toen ze probeerden me neer te slaan," zei Néstor Arce, een journalist bij Confidencial.

Het protest kwam dagen nadat de politie een inval had gedaan en de kantoren van Confidencial had overvallen en computers had meegenomen. Destijds beschuldigde Chamorro de politie ervan zich als criminelen te gedragen. Hij zei dat de website "de misbruiken van het regime" zou blijven veroordelen.

De Nicaraguaanse politie heeft tot nu toe geen commentaar gegeven op de vermeende aanval van zaterdag op de journalisten. Demonstranten in het Midden-Amerikaanse land verzamelden zich voor het eerst tegen geplande veranderingen in het socialezekerheidsstelsel van het land, maar de protesten escaleerden al snel met de eis van het aftreden van president Ortega.

Het staatshoofd dat sinds 2007 aan de macht is, beschuldigt de betogers van het plan om zijn democratisch gekozen regering omver te werpen en van het aanzetten tot geweld. Lokale mensenrechtenorganisaties en het Bureau voor de mensenrechten van de Verenigde Naties hebben vermeende mensenrechtenschendingen gedocumenteerd die uiteenlopen van illegale detentie tot marteling.

Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March