VS geeft geroofde Balangiga-kerkklokken terug
15 Dec 2018, 14:37
foto
President Rodrigo Duterte luidde een van de klokken tijdens de ceremonie vandaag in Balangiga. (Foto's: AFP)


Drie klokken die meer dan een eeuw geleden door Amerikaanse troepen waren geplunderd, zijn teruggebracht naar hun kerk in de Filipijnen. President Rodrigo Duterte prees zijn landgenoten en de Verenigde Staten (VS) tijdens een ceremonie in Balangiga, waar de schatten 117 jaar geleden werden gestolen.

De bronzen klokken werden tijdens de Filipijns-Amerikaanse oorlog in beslag genomen als onderdeel van represailles na een bloedbad. In augustus kondigde de Amerikaanse ambassade na tientallen jaren van druk, de terugkeer aan van de zogenaamde Balangiga- klokken.

"Niemand, maar niemand, kan zich iets toerekenen voor de gulle daad van de Amerikanen," vertelde Duterte een jubelende menigte vandaag. "Alle lof gaat naar het Amerikaanse volk en naar het Filipijnse volk." De president had in een toespraak in 2017 opgeroepen tot terugkeer, waarin hij ook voorstelde nauwere banden aan te knopen met China.

De klokken worden gezien als een symbool van de onafhankelijkheid van de Filipijnen van hun voormalige koloniale meesters. Na het Balangiga-bloedbad in 1901, toen Filipijnse militanten 48 Amerikaanse militairen in een hinderlaag hadden gelokt en gedood, beval de Amerikaanse generaal Jacob H Smith het gebied te veranderen in een "huilende wildernis".

Amerikaanse troepen namen tijdens de bloedige represailles de drie bronzen bellen mee als oorlogstrofeeën. Duizenden Filippino's worden verondersteld te zijn gedood. Ondanks de oproepen tot hun terugkeer voor decennia, zeiden Amerikaanse veteranen en politici dat de klokken een eerbetoon waren aan de gedode Amerikaanse troepen en weigerden hun repatriëring te overwegen.

Eén van de klokken was met het Amerikaanse 9e Infanterie Regiment in Korea en de andere twee waren in een voormalige 11e Infanterie Regiment basis in Wyoming. Maar na aanhoudende Filipijnse druk en tanende oppositie in de VS, werden de klokken eerder deze week naar Manila overgebracht voor de ceremonie van vandaag in Balangiga.

"We zijn nu de gelukkigste mensen op aarde", vertelde de 81-jarige Nemesio Duran aan het persagentschap AFP. "De hele stad loopt in de wolken omdat de klokken eindelijk bij ons zijn." Voor sommigen sloeg de terugkeer echter een meer sombere toon aan.

Constancia Eleba vertelde AFP dat de klokken haar "gemengde gevoelens" gaven gezien de geschiedenis die hen omringde. "Het was pijnlijk en je kunt het niet van ons afpakken," zei ze. "Dat kunnen we nooit vergeten."
Advertenties