Oppositie: Omgekeerde weg gevolgd bij nieuwe ID-kaarten
15 Dec 2018, 00:57
foto
André Misiekaba, voorzitter van commissie van rapporteurs. (Beeld: DNA)


In De Nationale Assemblee (DNA) is bij de behandeling van de ontwerpwet 'ID-kaartenwet 2018' flink gediscussieerd over hoe de uitvoering hiervan verloopt. Verschillende leden van de oppositie hebben hun misnoegen geuit over de volgorde van de totstandkoming van de ontwerpwet. Zij vindt dat de omgekeerde weg wordt gevolgd, waardoor de positie van het college wordt ondergraven.

NPS-fractievoorzitter, Gregory Rusland, vraagt aan de regering of er voorbereidingen zijn getroffen om de nieuwe Identiteitskaarten (ID-kaarten) te maken en welke bedragen zijn afgesproken. “Ik denk dat hier een omgekeerde weg gevolgd wordt waarbij een heleboel vraagtekens naar voren komen”, zegt Rusland doelend op de voorbereidingen die reeds getroffen zijn voor het maken van de nieuwe ID-kaarten, terwijl de wet die dit alles moet regelen nog niet aangenomen is. André Misiekaba, voorzitter van de commissie die de wet heeft voorbereid voor openbare behandeling, zegt niet helemaal eens te zijn met de stelling van Rusland. Misiekaba is de mening toegedaan dat terwijl de technische voorbereidingen gedaan worden, de wet die daarvoor nodig is, behandeld wordt. “We vervangen niet slechts een oude ID-kaart, we zijn hier bezig om eigenlijk een sleutel te geven waarmee we een heleboel dingen vergemakkelijken voor de burgers.

In zijn betoog citeert commissielid, William Waidoe (PL), artikel 71 lid 1 van de Grondwet, waarin staat dat De Nationale Assemblee bevoegd is te beslissen over alle wetsontwerpen die aan haar ter goedkeuring worden voorgelegd. “Een lening wordt eerst gesloten en dan pas wordt de wet gestuurd naar het parlement. Houdt de regering wel rekening met de theoretische mogelijkheid dat het parlement deze wet kan afwijzen, terwijl we al US$ 9 miljoen hebben geleend. Waar stoppen we en waar trekken we de lijn dat we deze werkwijze van de regering niet voortzetten”, luidt de duidelijke vraag van Waidoe. Hoewel hij zegt volledig te staan achter de nieuwe ontwerpwet, keurt hij de werkwijze van de regering af. “Is het mogelijk om de wet nog aan te houden, na zoveel kanttekeningen te hebben aangehoord? En is DNA dan nog het hoogste college van de Staat?”, vraagt Waidoe zich af.

“Er is hier sprake van een omgekeerde volgorde en ik vind dat wij met alles wat in ons is, DNA en de waardigheid van het instituut moeten benadrukken onder alle omstandigheden. Het democratische systeem wat wij hanteren is er één waarbij DNA dé plek is waar de wet eerst wordt gemaakt, voordat ze wordt uitgevoerd. Als wij het toelaten zoals het tot nu toe plaatsvindt, dan zullen wij zonder meer er achteraf spijt van hebben dat de assemblee haar kracht verliest. De regering zal elke keer maar doorgaan met zaken doen en achteraf bij ons komen”, laat DOE-fractievoorzitter, Carl Breeveld, optekenen.

“We zijn als samenleving in een crisis en deze vraagt van ons dat elk dubbeltje verantwoord moet worden en dat is ook het wezen van DNA. Wij vragen om verantwoording, omdat het niet gaat om 9 cent maar US$ 9 miljoen en dat is een behoorlijk bedrag”, stelt het Assembleelid. Misiekaba zegt blij te zijn met de scherpte van de discussie en nodigt de regering uit om die scherpte te omarmen en om met scherpe antwoorden uit te komen.
De behandeling van de ontwerpwet wordt maandag voortgezet in De Nationale Assemblee.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April