Soerdjan spreekt duidelijke taal over Chinese trawlers
15 Dec 2018, 00:00
foto
Minister Lekhram Soerdjan beantwoordt vragen over de Chinese fabrieksschepen. (Beeld: DNA)


Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft onomwonden aangegeven dat er geen vergunning gegeven zal worden aan Ros National Fishery NV als de boten niet voldoen aan de voorwaarden. Twee van de zes fabrieksschepen die al geïnspecteerd zijn, krijgen geen vergunning. Vandaag worden twee trawlers geïnspecteerd. Binnen enkele dagen zullen de bevindingen van alle boten binnen zijn. De bewindsman zei vrijdag in De Nationale Assemblee dat alle zes trawlers sprekend op elkaar lijken, waardoor nu al gesteld kan worden dat geen van ze vergunning zullen krijgen. Hij moet wel de formele rapportage afwachten.

Assembleeleden hebben indringende vragen gesteld over de Chinese fabrieksschepen en hoe het mogelijk was om een toestemmingsbrief te geven aan de ondernemer. Soerdjan heeft uitgelegd dat zijn voorganger, Soeresh Algoe, de aanvraag voor afhandeling had doorgeleid naar de directeur van LVV, Djoemadie Kasanmoesdiran. De procedure is dat advies wordt gevraagd van het onderdirectoraat Visserij. Soerdjan kon niet aangeven hoe het mogelijk is dat de schepen het toegestane motorvermogen, tot zes maal overschreden hebben. Het vermogen van de motor is 3084 pk, terwijl 500 pk is toegestaan.

De bewindsman heeft geconstateerd dat er meer vergunningen zijn uitgegeven dan de beperking die opgenomen is in de beschikking die elk jaar wordt opgemaakt. Hij is bezig na te trekken om hoeveel vergunningen en toestemmingsbriefjes het gaat. Soerdjan zei dat hij nog niet zeker weet of alle documenten boven water zijn. Hij benadrukte dat alleen de minister van LVV bevoegd is vergunning te verlenen. Hier gaan de toestemmingsbriefjes aan vooraf, waarbij de aanvrager de boten binnen mag brengen voor inspectie. Als de vaartuigen goed bevonden zijn, komt de Maritieme Autoriteit Suriname in beeld voor keuring en registratie.

Een jurist is in de arm genomen door minister Soerdjan om te kijken naar vergunningen die zijn verstrekt en juridisch advies uit te brengen. "Ik ben sterke voorstander van intrekken van de vergunningen, maar wil eerst juridisch advies," zei de bewindsman. Hij wil op basis van een goed fundament handelen om te voorkomen dat de Staat in de schulden wordt gejaagd. Er is ook goed overleg met de visserijsector hierover. Ook zal de controle opgevoerd worden, opdat de bedrijven zich houden aan de voorwaarden. Het beleid zal eveneens worden aangescherpt.

De minister beloofde de stukken te sturen naar De Nationale Assemblee. Tijdens de begrotingsbehandeling zal deze kwestie diepgaand aan de orde worden gesteld. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft de regering gevraagd om maandag op enkele vragen in te gaan.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April