Biza: 150 registraties per week van vreemdelingen
14 Dec 2018, 20:42
foto
De afdeling Vreemdelingenregistratie van Binnenlandse Zaken heeft ruim 30 nationaliteiten geregistreerd.


De afdeling Vreemdelingenregistratie verwerkt op wekelijkse basis circa 100 tot 150 nieuwe registraties en verlengingen. Statistieken geven aan dat ten opzichte van 2016 het dienstjaar 2017 een lichte daling heeft gekend voor wat betreft de registraties en verlengingen.

Over het dienstjaar 2018 moet de inventarisatie nog afgerond worden, waardoor de statistische gegevens vooralsnog niet voorhanden zijn. Dit zegt Praveen Kalpoe, het hoofd van de afdeling Vreemdelingenregistratie van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza).

Goed geordend bestand
De afdeling Vreemdelingenregistratie heeft onder meer als taak geldige verblijfsvergunningen of PSA-documenten af te stempelen. Daarnaast worden de administratieve werkzaamheden verwerkt om zodoende het Vreemdelingenbestand up-to-date te houden. Het is belangrijk om een VR-bestand bij te houden voor een goed geordende vreemdelingenadministratie.

De afdeling heeft ongeveer 30 nationaliteiten geregistreerd. Personen die gemeend hebben om zich in Suriname te vestigen komen in aanmerking voor een verblijfsvergunning of krijgen een document die de status van Personen van Surinaamse Afkomst (PSA-document) aangeeft.

Bevoegde instanties
Personen die in aanmerking willen komen voor een verblijfsvergunning dienen zich eerst te wenden tot het ministerie van Justitie en Politie. Voor een PSA-document dient men de aanvraag te richten tot het ministerie van Buitenlandse Zaken. Indien deze personen reeds door de bevoegde instanties een PSA-document of verblijfsvergunning hebben verkregen, moeten zij zich met de geldige verblijfsvergunning of PSA-document en andere nodige documenten aanmelden bij de afdeling Vreemdelingenregistratie van Biza. Die is gehuisvest in het gebouw van het CBB.

De allerbelangrijkste documenten bij de registratie van betrokkene met een PSA-document zijn een geldig bewijs van kort verblijf en het paspoort. Voor de vreemdelingen is het geldig paspoort een eerste vereiste. Ten tweede de verblijfsvergunning, dat door het ministerie van justitie en politie is uitgegeven. Ten derde moet er een geboorte-akte overlegd worden, voor degene die buiten Suriname is geboren. De geboorteakte moet origineel zijn en voorzien zijn van een apostillestempel of legalisatie. Ten vierde de recente burgerlijke staat, met duidelijke vermelding van de burgerlijke staat.

Huwelijkse staat
Indien iemand getrouwd is, moet volledig worden aangegeven met wie betrokkene gehuwd is. De naam moet volledig zijn en ook de dag en datum van de huwelijksvoltrekking. Indien de persoon gescheiden is, dan moeten ook alle gegevens correct zijn. Zo ook bij een weduwe of weduwnaar. “Ten vijfde is ook het uitschrijvingsbewijs nodig, indien van toepassing. Bij minderjarige kinderen die onder voogdij staan moeten in zo een geval ook de originele voogdijdocumenten overlegd worden”, zegt Kalpoe.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April