Kanhai: OM heeft kardinale fouten gemaakt
14 Dec, 00:54
foto
Advocaat Irvin Kanhai in gesprek met journalisten na de zitting in het 8 decemberstrafproces bij de kantonrechter. (Foto: Raoul Lith)


Officier van Justitie, Astrid Niamat, zal op 4 januari reageren op de bezwaren die Irvin Kanhai heeft opgeworpen in de 8 decemberstrafzaak tegen ex-minister Harvey Naarendorp. Kanhai vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) zijn vervolgingsrecht verspeeld heeft om nu deze zaak te vervolgen. Er zijn volgens hem kardinale fouten gemaakt. De verjaring van de decembermoorden is in 2000 gestuit door de nabestaanden en enkele maatschappelijke organisaties.

Kanhai voert aan dat het Openbaar Ministerie heeft aangegeven dat het kantongerecht niet de plek is om zijn cliënt te vervolgen. Het gaat volgens de vervolging om een ambtsdelict, waarbij deze zaak bij het Hof van Justitie moet dienen. De vraag is waarom dan de zaak aangebracht is bij het kantongerecht.

Kanhai zegt aan journalisten dat de rechtsvragen eerst moeten worden beantwoord door het OM. Wanneer de vervolging ingegaan is op zijn verweren, zal de advocaat hierop reageren. Daarna is het weer de beurt van de vervolging, waarna Kanhai in tweede aanleg aan het woord komt. Uiteindelijk geeft Alida Johanns haar oordeel over de bezwaren. Dan pas kan de inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvinden.

Ook het proces tegen ex-minister John Hardjoprajitno is donderdag voorgegaan in het tweede kanton. Advocaat John Kraag heeft zich gesteld in deze zaak. Hij zal op 4 januari zijn verweren kenbaar maken. Naarendorp en Hardjoprajitno waren ministers op 8 december 1982. Op grond hiervan moeten zij door de gewone rechter worden berecht en niet door de Krijgsraad, die een militaire rechtbank is.