Paus verwijdert kardinalen na aantijgingen seksueel misbruik
13 Dec 2018, 19:19
foto
Kardinaal George Pell wordt in Australië aangeklaagd voor seksueel misbruik. (Foto: AFP)


Paus Franciscus heeft twee kardinalen die worden geconfronteerd met aanklachten voor seksueel misbruik uit zijn kerngroep gehaald. Dat heeft het Vaticaan in een verklaring laten weten.

De Australiërs George Pell en Francisco Javier Errazuriz in Chili zullen niet langer zitting hebben in de Raad van Kardinalen, die door de paus is opgericht als een internationaal adviesorgaan. De twee waren afwezig op de laatste vergadering van de groep in september.

Een woordvoerder zei dat de paus hen beiden in oktober schreef om hen te bedanken. Kardinaal Pell, die de penningmeester van het Vaticaan blijft, wordt berecht voor aanklachten wegens seksueel misbruik in Australië - beschuldigingen die de kardinaal krachtig ontkent.

Zijn Chileense collega, Francisco Javier Errazuriz, wordt geconfronteerd met beschuldigingen dat hij vermeende kindermishandeling heeft verdoezeld, terwijl hij als aartsbisschop van Santiago diende. Hij heeft de beweringen ook ontkend.

Kardinaal Laurent Monsengwo Pasinya heeft de groep ook verlaten, zei woordvoerder Greg Burke. De 79-jarige is onlangs gestopt met zijn rol als aartsbisschop van Kinshasa en is niet betrokken geweest bij schandalen. De groep, bekend als C9, heeft geen plan om onmiddellijk zijn drie lege stoelen te vullen, zei Burke.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April