Klimatologische data worden gedigitaliseerd
13 Dec 2018, 17:22
foto
Deputy Resident Representative Alexis Armstrong van de UNDP met een vertegenwoordiger van Suricorps tijdens een demonstratie van 'Digitalisering van klimatologische data'.


Belangrijke klimatologische data van Suriname worden momenteel gedigitaliseerd. Dit projectdeel wordt uitgevoerd door de Meteorologische Dienst Suriname (MDS) van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) met ondersteuning van de Global Climate Change Alliance plus (GCCA+) en de UNDP. De stichting Suricorps for Development is ingezet om deze voor Suriname belangrijke data te digitaliseren.

Dit project is onderdeel van Suriname Global Climate Change Alliance project. Het algemene doel van dit 3,4 miljoen euro-project is in de eerste plaats om Suriname te ondersteunen bij het verbeteren van zijn huidige klimaatveranderingscapaciteit. Woensdag vond onder het toeziend oog van minister Patrick Pengel van OWT&C en UNDP-vertegenwoordiger Alexis Armstrong de launch plaats van het projectonderdeel 'Digitalisering van klimatologische data'.

Het belangrijkste doel van dit deelproject is volgens het hoofd Meteorologische Dienst Suriname, Sukarni Sallons-Mitro het veilig stellen en digitaal bewaren van beschikbare hard copy klimatologische data. De data zullen volgens haar gebruik worden voor wetenschappelijk onderzoek alsook om gericht beleid op klimaat gebied te formuleren. Dit projectdeel dat al gestart is, duurt tot februari 2019. Het proces van digitaliseren wordt uitgevoerd door vrijwilligers van Suricorps. In shiftverband worden onder meer data die teruggaan naar 1964 en ouder gescand, gefotografeerd en ingevoerd.

Armstrong stond stil bij de gevolgen van klimaatsverandering voor Suriname. Met juiste en zuivere data kunnen volgens hem beter worden ingespeeld op de klimaatsveranderingen. Minister Pengel is verheugd over deze voor Suriname historische stap. Met betrouwbare data kan er beter voorspeld worden en ook goed worden ingespeeld op eventuele calamiteiten, meent hij.

Ala-D Media
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April