Klimaatverandering: Falen betekent zelfmoord
13 Dec 2018, 15:33
foto
Veel waarnemers geloven dat de terugkeer van VN-topman Antonio Guterres betekent dat er geen vooruitgang wordt geboekt op de COP24. (SOPA Images)


De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) heeft de onderhandelaars tijdens een belangrijke vergadering gewaarschuwd dat het niet “alleen immoreel maar zelfmoord" zal zijn voor de planeet als het niet lukt om de inspanningen voor klimaatverandering te vergroten. Antonio Guterres is teruggevlogen naar Polen om te proberen COP24 tot een goed einde te brengen.

Tijdens de VN-besprekingen heeft een groep landen gezegd dat ze hun klimaatplannen voor 2020 zullen verbeteren. De Europese Unie (EU) en anderen zeggen dat ze reageren op de urgentie van de wetenschap.

Sommige waarnemers vinden dat de terugkeer van Guterres naar deze gesprekken een teken is dat er geen significante vooruitgang wordt geboekt. In zijn opmerkingen voor de conferentie onderstreepte hij dat feit en smeekte hij de afgevaardigden om het tempo van de onderhandelingen te versnellen en open te staan voor compromis.

Hij zei dat de belangrijkste politieke kwesties hier in Polen onopgelost blijven. "Het verspillen van deze kans zou onze laatste beste kans om een einde te maken aan de op hol geslagen klimaatverandering in gevaar brengen," zei Guterres. "Het zou niet alleen immoreel zijn, het zou een zelfmoordneiging zijn."

Veel afgevaardigden en waarnemers maken zich in Polen zorgen over de complexiteit van de taak om een krachtig handboek over het pact van Parijs te leveren. Sommige afgevaardigden vrezen dat ministers die in Polen zijn om de laatste politieke beslissingen te nemen over de onopgeloste kwesties, de situatie misschien te simpel zullen maken.

Er zijn nog steeds openstaande vragen over hoe je een enkele reeks regels kunt hebben voor elk land dat flexibel genoeg is om de armere landen niet te overspoelen met enorme hoeveelheden administratieve rompslomp.

Naast een effectief handboek, zijn de onderhandelaars ook aan het duwen naar landen om het niveau van hun ambitie, hun plannen om de CO2-uitstoot te verminderen, te verhogen. Daartoe streeft de EU in een alliantie met Canada, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, veel kleine eilandstaten alsook de groep met de minst ontwikkelde landen, naar grotere inspanningen in hun verbeterde nationale plannen die vóór 2020 moeten worden ingediend.

De "coalitie met hoge ambities" zegt dat dit moet worden gedaan om te zorgen voor een adequate reactie op de risico's en de gevolgen van klimaatverandering die werden benadrukt in het speciale verslag van het IPCC over 1.5C dat in oktober werd gepubliceerd. "Voor de EU is het onaanvaardbaar om geen enkele beslissing te nemen die het speciale rapport over 1.5C positief erkent", zei EU-klimaatcommissaris Miguel Arias Canete. "Wij vertegenwoordigen zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden van alle continenten en de EU streeft naar een ambitieus resultaat in Katowice, maar de teksten voor ons zijn niet hard genoeg."

Hoewel de sfeer tijdens de gesprekken over het algemeen positief is, loert ook een aanhoudende ruzie over klimaatwetenschap. In het weekend weigerden de Verenigde Staten en Saudi-Arabië, gesteund door Rusland en Koeweit, het IPCC-rapport over hoe een temperatuurstijging van 1,5C de wereld zou beïnvloeden, te verwelkomen.
De top komt drie jaar na het Parijsakkoord van 2015 over klimaatverandering, waarop alle landen overeenstemming bereikten over een plan om de koolstofemissies te beperken. Het is nu het moment waarop regeringen moeten beslissen wat ze moeten doen om ervoor te zorgen dat het plan wordt uitgevoerd.
Advertenties