Politiek verzwakte May naar Brussel voor hulp Brexit
13 Dec, 09:28
foto
De Britse premier Theresa May verlaat Downing Street 10 in Westminster, London. (Foto: Reuters)


Een politiek verzwakte Theresa May zal waarschijnlijk de Europese leiders om hulp vragen nadat ze woensdag een afzettingsstemming overleefde. Een derde van haar parlementsleden slaagde er na muiterij niet in haar te ontzetten, maar de stemming heeft het parlement wel op een doodlopende weg over de Brexit gelaten.

May won de steun van 200 conservatieve leden van het parlement in de geheime stemming, terwijl 117 ontevreden leden tegenstemmen. May had echter een krachtige ondersteuning nodig, terwijl ze koers zet naar Brussel om te vragen naar een verbetering van de Brexit-overeenkomst.

Maar de Europese Unie (EU) zou waarschijnlijk onmiddellijk niet veel bieden, met een ontwerpverklaring die de andere nationale leiders in het blok aan het voorbereiden waren voor May. Ze praten allemaal over hun bereidheid "om te onderzoeken of verdere zekerheid kan worden geboden".

Na de stemming in Downing Street zei May dat ze zou luisteren naar degenen die tegen haar hadden gestemd en juridische garanties wilden voor het meest controversiële deel van haar deal - een verzekeringspolis om een harde grens tussen het EU-lid Ierland en de Britse provincie Noord-Ierland. Velen in haar partij vrezen dat deze "tijdelijke vangnet" -maatregelen oneindig lang zouden kunnen duren.

"Een aanzienlijk aantal collega's heeft tegen me gestemd en ik heb geluisterd naar wat ze zeiden," zei May. "We moeten nu doorgaan met het leveren van Brexit voor het Britse volk." In de ontwerpverklaring van de EU, die door Reuters werd gezien, werd herhaald dat het blok de voorkeur geeft aan een nieuwe overeenkomst tussen de EU en het VK (Verenigd Koninkrijk) om het tijdelijke vangnet voortdurend te stimuleren en dat het zou proberen om een dergelijk akkoord snel te sluiten, zelfs als de grenscorrectie voor noodsituaties van start gaat.

De EU-landen waren het donderdagochtend niet eens over de tekst en diplomaten in Brussel verwachtten dat het zou veranderen. Ze suggereerden dat het blok in januari meer solide garanties kan voorbereiden met de Brexit-dag die nu gepland staat op 29 maart. Verschillende EU-diplomaten zeiden dat Groot-Brittannië trachtte het tijdelijke vangnet na drie jaren te beëindigen.

Maandag had May een parlementaire stemming over haar deal geannuleerd, nadat ze toegaf dat het akkoord het in het parlement (House of Commons) zwaar te verduren zou krijgen. De overeenkomst is na twee jaar onderhandelen bereikt en is ontworpen om in de toekomst nauwe banden te onderhouden met het blok. Nu Groot-Brittannië de EU verlaat, heeft de oppositie van het parlement plotseling mogelijkheden geopend, waaronder een mogelijk wanordelijke exit zonder deal of zelfs een ander referendum over lidmaatschap.

De woordvoerder van May heeft gezegd dat de premier de EU-top zal gebruiken om de situatie in het parlement uit te leggen. "Het is duidelijk een kans voor de premier om de 27 (andere EU-leiders) toe te spreken over de boodschap die het Lagerhuis heeft gestuurd over meer garanties te willen hebben voor het tijdelijke vangnet," zei hij.
Maar de EU-leiders hebben samen verklaard dat ze niet van plan zijn de overeenkomst te wijzigen. Die aanpak zal de opkomende woede in Londen waarschijnlijk niet onderdrukken, waar de ruzie tussen conservatieve partijleden over Brexit domineerde in de media. Nationale kranten zeiden dat de weinig daadkrachtige May uitstel van executie had gegeven.

De Noord-Ierse partij die haar regering steunt - en haar deal sterk afkeurt - zei dat de fundamentele rekenkunde in het parlement onveranderd is gebleven ondanks de overwinning in de vertrouwensstemming, en dat het tijdelijke vangnet moet verdwijnen.

Eurosceptici die de voorgestelde deal zien als een verraad van het referendum van 2016 gingen verder en zeiden dat May nu moet aftreden om iemand anders de kans te geven om een deal te krijgen via het parlement. "De premier moet beseffen dat zij, onder alle constitutionele normen, de koningin dringend moet bezoeken en aftreden", zei Jacob Rees-Mogg, leider van een harde Brexit-factie, enkele minuten nadat het resultaat van de vertrouwensstemming was aangekondigd.

Dat leidde tot een reactie van loyale parlementsleden, die zeiden dat de partij zich achter May moest scharen om het resultaat van het referendum te leveren. "Ze stoppen nooit, nooit", zei Alistair Burt, een onderminister van Buitenlandse Zaken van de groep van Rees-Mogg. "Na de catastrofe zullen er alleen nog mieren zijn en zullen parlementsleden van Tory (conservatieven) klagen over Europa en hun leider."