EBS-fraudezaak: Duiker stelt vragen aan getuige
12 Dec, 16:45
foto


De verdachten Willy Duiker (ex- EBS-directeur), Max Chin en Quincy Fernandes van de afdeling Procurement van de EBS, stonden woensdag tegenover kantonrechter Cynthia Valstein-Montnor. In deze megafraude zaak bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) staan ook Kenneth Vaseur en de ondernemer Dick van Kanten terecht. Zij worden ervan verdacht in de periode van oktober 2012 tot en met oktober 2015 tezamen en in vereniging het bedrijf bewogen te hebben tot afgifte van US$ 8.881.250 en € 100.000. Vaseur en Van Kanten zijn vandaag niet op de rechtszitting verschenen.

De getuige, een politieman die was gedagvaard, heeft de vragen van Duiker beantwoord. Advocaat Raoul Lobo die Duiker juridisch bijstaat, was afwezig. Duiker besloot toen om zelf de vragen, via de kantonrechter, te stellen aan de getuige. Hij stelde dat een getuige R. verklaard had bij de verbalisant (de getuige) dat de verdachte bankrekeningen had in Curaçao bij een trustmaatschappij. Dit werd opgenomen in het proces-verbaal.

Duiker wilde weten hoe de politie aan deze informatie kwam, aangezien de getuige R. verklaard heeft bij Duiker dat die informatie niet van hem kwam. De verbalisant benadrukte dat de getuige R. die informatie doorgespeeld had, aangezien de politie dit niet zelf kon weten. Vervolgens zocht de verbalisant informatie op het internet op, maar kon niets vinden dat gelieerd was aan Duiker. Toen werd een onderzoek ingesteld via de procureur-generaal naar de bankrekeningen van Duiker, maar ook dit leverde niets op. De desbetreffende geldinstantie berichtte per brief dat Duiker geen transacties had gepleegd. Vervolgens vroeg Duiker waarom de uitkomst van het onderzoek niet is opgenomen in het dossier.

Officier van justitie, Cynthia Klein, merkte op dat er een apart, een financieel, onderzoek is geweest. Dit onderzoek is de verdachte niet ten laste gelegd en daarom is dat onderzoek niet toegevoegd aan het dossier. Valstein vroeg de aanklager om dat onderzoek ook toe te voegen aan het dossier. Op de rechtszitting van 24 januari zal deze zaak verder worden behandeld. Een getuige á decharge zal dan worden gehoord.

Wanita Ramnath