Britse regering stelt parlementaire stemming Brexit-deal uit
10 Dec 2018, 10:37
foto
De Britse premier, Theresa May, legt vandaag een verklaring af aan het parlement over de Brexit-deal. (Getty Images)


De Britse premier Theresa May zal later vandaag een verklaring afleggen aan het parlement, temidden van speculaties dat de regering een zogenaamde zinvolle stemming over haar zeer impopulaire Brexit-deal zal uitstellen. May zou naar verwachting een grote nederlaag lijden in de stemming die voor dinsdagavond stond gepland in het Lagerhuis.

Lokale mediaberichten, waarin verschillende anonieme bronnen van de overheid worden genoemd, zeiden dat ze tijdens haar toespraak zal aankondigen dat de stemming is ingetrokken. Het besluit om de stemming uit te stellen, zou May een kans kunnen geven om terug te gaan naar Brussel en aan te dringen op herziende vertrekvoorwaarden uit het blok.

Maar een woordvoerder van de Europese Commissie zei eerder op maandag dat de Europese Unie (EU) Groot-Brittannië al de "beste en enige mogelijke" Brexit-deal had aangeboden en niet zou heronderhandelen over een herroepingsovereenkomst. "Onze positie is niet veranderd en wat ons betreft verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie op 29 maart 2019", aldus woordvoerder Mina Andreeva.

Impopulair exit-plan
Bij de stemming zouden parlementsleden moeten beslissen over de EU-terugtrekkingsovereenkomst en een verklaring over toekomstige betrekkingen. May en Europese leiders hebben de overeenkomst na maanden van over-en-weer-onderhandelingen bereikt. Een eenvoudige meerderheid was vereist voor goedkeuring.

Het terugtrekkingsplan bevat onder meer bepalingen over burgerrechten, de overgangsperiode en de zogenaamde backstop-regeling over de Ierse grens. De verklaring die toekomstige relaties inkadert, zet uiteen hoe het VK en de EU na Brexit zullen samenwerken op gebieden zoals handel en veiligheid. Talloze afgevaardigden van de Conservatieve partij van May zouden echter haar voorstel afwijzen, terwijl verschillende oppositiepartijen, waaronder de belangrijkste Labourpartij van de oppositie, ook zeiden dat ze zouden weigeren het te steunen, meldt Al Jazeera.

De geplande toespraak voor het parlement van May komt uren nadat de hoogste rechter in de Europese Unie heeft besloten dat Groot-Brittannië eenzijdig zijn besluit om het blok te verlaten kan terugdraaien. In een arrest dat eerder op maandagochtend werd uitgesproken, zei het Europese Hof van Justitie dat het VK artikel 50 - de exitclausule in de EU-grondwet - zou kunnen herroepen "in overeenstemming met zijn eigen nationale grondwettelijke vereisten".

"Een dergelijke intrekking ... zou tot gevolg hebben dat het Verenigd Koninkrijk in de EU blijft onder voorwaarden die ongewijzigd zijn wat betreft zijn status als lidstaat", aldus de rechtbank. Het VK zal de EU volgend jaar op 29 maart verlaten, twee jaar nadat het artikel 50 heeft uitgelokt en de onderhandelingen over een terugtrekking met Europese leiders was gestart.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March