Frankrijk: Gele vest protesten economische catastrofe
10 Dec 2018, 00:52
foto
Meer dan 50 auto's werden in brand gestoken tijdens de protesten van de gele vest beweging. (Foto: AFP)


De protesten van de gele vest beweging zijn een catastrofe geweest voor de Franse economie, zegt de minister van Financiën. Frankrijk is de afgelopen vier opeenvolgende weekenden geconfronteerd met demonstraties tegen stijgingen van de brandstofbelasting, hoge kosten van levensonderhoud en andere zaken.

Ongeveer 125.000 demonstranten gingen zaterdag de straat op. Meer dan 1.700 mensen werden gearresteerd. Verschillende toeristische bezienswaardigheden, waaronder de Eiffeltoren en het Louvre, zijn dit weekend gesloten.

Minister Bruno Le Maire van Financiën noemde de situatie "een crisis" voor zowel de samenleving als de democratie. "Het is een catastrofe voor de handel, het is een catastrofe voor onze economie", zei hij tijdens een bezoek aan winkels in Parijs die beschadigd zijn tijdens de protesten.

De hoofdstad was bijzonder zwaar getroffen, met kapotte ramen, verbrande auto's en geplunderde winkels, terwijl 10.000 mensen aan demonstraties deelnamen.
"Er was gisteren veel meer schade dan een week geleden", omdat de protesten van zaterdag meer verspreid waren, vertelde plaatsvervangend burgemeester Emmanuel Gregoire aan de lokale radio. Hij voegde er echter aan toe dat er minder gewonden waren, vergeleken met vorige week.

Ondertussen reageerde minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian boos op de Amerikaanse president Donald Trump, die zaterdag in tweets leek te suggereren dat het klimaatakkoord van Parijs de reden was voor de onrust. "Ik zeg dit tegen Donald Trump en de Franse president zegt het ook: laat onze natie met rust", zei Le Drian.

President Emmanuel Macron – van wie veel demonstranten willen dat hij aftreedt - zal de natie in de komende dagen toespreken. Verwacht wordt dat hij op maandagochtend vakbonds- en bedrijfsleiders zal ontmoeten. Macron heeft zich tijdens de protesten tot nog toe op de achtergrond gehouden.

Schade in de miljarden
Het is te vroeg om de volledige economische schade te berekenen - maar het is duidelijk dat de schade enorm is. De krant Le Parisien meldde dat in de hoofdstad ongeveer 50 voertuigen zijn verbrand en tientallen bedrijven zijn vernield, waarbij sommige waren geplunderd. De autoriteiten in de stad zeggen dat de rellen voor miljoenen aan schade hebben veroorzaakt.

Vrijdag liet de Franse retailfederatie persbureau Reuters weten dat detailhandelaren ongeveer 1 miljard euro (US$ 1,1 miljard) hadden verloren sinds de protesten voor het eerst begonnen op 17 november. Le Maire zei vorige week, vóór de meest recente protesten, dat de handel in restaurants met 20% tot 50% was afgenomen.
En François Asselin, hoofd van de federatie van kleine en middelgrote bedrijven, vertelde de krant Journal du Dimanche dat zijn leden in totaal € 10 miljard zouden kunnen derven door de protesten.

Er is bezorgdheid dat de protesten zouden kunnen leiden tot een daling van het toerisme. Parijs zag in 2017 een recordaantal toeristen - meer dan 40 miljoen, zei het Bureau voor Toerisme van Parijs vorige maand.

Gele vest beweging
De beweging begon als een protest tegen een stijging van de belasting op diesel, die op grote schaal wordt gebruikt door Franse automobilisten. Diesel is lange tijd minder zwaar belast dan andere soorten brandstof. In de afgelopen 12 maanden zijn de dieselprijzen met ongeveer 23% gestegen. Het besluit van Macron om vanaf 1 januari een belastingverhoging van 6,5 cent op diesel en 2,9 cent op benzine door te voeren, was de druppel voor de demonstranten.

Macron gaf de wereldolieprijzen de schuld voor driekwart van de prijsstijging, maar zei dat hogere belastingen op fossiele brandstoffen nodig waren om investeringen in hernieuwbare energie te financieren. De protesten werden de gele vest of gilets jaunes-beweging genoemd, omdat de demonstranten de straat op gingen met de goed zichtbare gele vestjes die volgens de Franse wetgeving in elk voertuig moeten worden gedragen.

De regering is sindsdien overeengekomen om de verhoging van de brandstofbelasting te schrappen en heeft de elektriciteits- en gasprijzen voor 2019 bevroren. Maar er zijn ook protesten losgebarsten over andere kwesties zoals oproepen tot hogere lonen, lagere belastingen, betere pensioenen en eenvoudigere toegangseisen voor universiteiten.

Het belangrijkste doel van de beweging om de economische frustratie en het politieke wantrouwen van armere werkende gezinnen te benadrukken, heeft nog steeds brede steun. Een opiniepeiling op vrijdag suggereerde een dieptepunt in de ondersteuning van de protesten, maar deze stond nog steeds op 66%. Ondertussen is de populariteit van president Macron tijdens de crisis gedaald tot 23% volgens peilingen.
Advertenties

Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March