Trawlers voldoen niet aan Surinaamse voorwaarden
09 Dec, 10:39
foto
De Chinese fabrieksschepen hebben behoorlijk geavanceerd. Ze zijn uitgerust met hijskranen en kunnen de vis op zee overladen.


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft twee van de zes 'Chinese trawlers' geïnspecteerd. Starnieuws verneemt dat de boten een motorvermogen van 3084 pk hebben en een fabrieksruimte van 200 ton. Minister Lekhram Soerdjan heeft de bevindingen van de inspectie van het onderdirectoraat Visserij, intussen meegedeeld aan de visserijsector.

De bewindsman had tot vrijdag de ruimte gekregen van de visserijsector om duidelijkheid te geven hierover. De Surinaamse Seafood Associatie belegt maandag een persconferentie om de stand van zaken door te geven aan de samenleving. De sector heeft geëist dat er geen vergunning wordt verleend aan de Chinese trawlers om te vissen in Surinaamse wateren. Er is reeds sprake van overbevissing.

Volgens de inspectie zijn er geen vistuigen en apparatuur, waaronder dieptemeters en GPS aangetroffen aan boord. De sector vindt dat onderzocht moet worden of vóór inspectie de vistuigen en apparatuur niet van boord zijn verwijderd. LVV zal deze week de overige vier trawlers inspecteren.

Op basis van de gegevens die nu bekend zijn, kan er volgens de sector geen vergunning worden verstrekt aan deze schepen. Zij voldoen aan geen enkele voorwaarde van de verschillende type visserij. Gevreesd wordt dat er een nieuw type visserij gecreëerd zal worden. Hiertegen zal er geprotesteerd worden.