Herdenkingsdienst: Rechtsstaat is overeind gebleven
09 Dec, 00:00
foto
Betty Goede, voorzitter van OGV. De herdenkingsdienst van de slachtoffers van 8 december 1982 is gehouden in de Alfonsiuskerk. (Foto's: René Gompers)


Betty Goede, voorzitter van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV), de geestelijken Soeshila Baldew-Malhoe, Moballigah Ghafoerkhan en Toon ter Dorsthorst hebben alle drie de onafhankelijke rechtspraak toegejuicht. Benadrukt werd tijdens de herdenkingsdienst van de slachtoffers van 8 december 1982 in de Alfonsiuskerk zaterdagavond, dat vol spanning de uitspraak van de Krijgsraad wordt afgewacht. Goede zei dat het bewijs is geleverd "dat wij nog altijd in een rechtsstaat leven". Het onderzoek ter terechtzitting is op 30 november 2007 begonnen en precies elf jaar later afgesloten.


Het thema van de herdenkingsdienst, 36 jaar na de moorden, was 'de waarheid zal overwinnen'. Gafhoerkhan benadrukte dat het proces een lijdensweg is geweest. Mede door de integriteit van de rechterlijke macht is het zover dat nu de uitspraak zal volgen. De rechterlijke macht maakt dat met vertrouwen gezegd kan worden dat 'de waarheid zal overwinnen'. Ter Dorsthorst zei dat een lange en moeizame weg is afgelegd. Dat het proces overeind is gebleven, is te danken aan "dat wij in Suriname moedige en eerlijke rechters hebben".

Pandita Baldew-Malhoe hoopt dat met deze herdenking een eind is gekomen aan de lange weg. Zij hoopt dat de rechterlijke macht de Goddelijke kracht (Shiv-shakti) verkrijgt om het proces tot een goed einde te brengen. De geestelijke voerde aan dat de zegen van de Almachtige altijd zal zijn bij de waarheid. De waarheid kan net als de zon niet worden bedekt. "De waarheid zal net als de zon zichzelf openbaren".

Baldew-Malhoe merkte op dat vier groepen betrokken zijn bij het onrecht in het land. Het gaat om de daders, toeschouwers en getuigen, De Nationale Assemblee, de onafhankelijke rechtspraak en de leider van het land. Zij dankte de Almachtige dat de rechtsstaat overeind is gebleven, want anders zou de hele samenleving naar de verdoemenis gaan. De Nationale Assemblee heeft de Amnestiewet aangenomen in een poging om de daders vrij te spreken. De pandita benadrukte dat schuldigen gestraft moeten worden als correctie opdat zulke zaken zich nooit meer herhalen.