COP24 faalt in aanname belangrijk wetenschappelijk rapport
09 Dec, 06:36
foto
Klimaatactivisten protesteren in Katowice buiten de COP24. (Getty Images)


Pogingen om een belangrijk wetenschappelijk onderzoek op te nemen in de mondiale klimaatonderhandelingen in Polen, zijn mislukt. Het IPCC-rapport over de gevolgen van een temperatuurstijging van 1,5C had een belangrijke impact toen het in oktober werd gelanceerd.

Wetenschappers en vele afgevaardigden in Polen waren geschokt toen de Verenigde Staten (VS), Saudi-Arabië, Rusland en Koeweit bezwaar maakten tegen deze vergadering die het rapport "verwelkomde". Het was de klimaatconferentie van 2015 die de opdracht had gegeven tot de baanbrekende studie.

In het rapport staat dat de wereld nu volledig van de baan is en deze eeuw eerder richting 3C gaat dan naar 1,5C. Houden aan het gewenste doelwit heeft "snelle, ingrijpende en ongekende veranderingen in alle aspecten van de samenleving" nodig. Als de opwarming deze eeuw op 1,5 C zou worden gehouden, dan zou de uitstoot van koolstofdioxide tegen 2030 met 45% moeten worden teruggedrongen.

Het rapport, dat werd gelanceerd in Incheon in Zuid-Korea, had onmiddellijk impact op het winnen van lof van politici over de hele wereld. Maar onderhandelaars kwamen hier in ernstige problemen toen Saudi-Arabië, de VS, Rusland en Koeweit bezwaar maakten tegen de conferentie die het document "verwelkomde". In plaats daarvan wilden ze een veel lauwere uitdrukking ondersteunen, dat de conferentie "nota zou nemen" van het rapport.

Saudi-Arabië vocht tot het allerlaatste moment in Korea om de conclusies van het document te beperken. Uiteindelijk gaven ze toe. Maar nu lijkt het erop dat ze hun bezwaren naar Polen hebben gebracht. Het geschil sleepte verder toen hordes van onderhandelaars elkaar hier in de hoeken van de plenaire vergadering ontmoetten, in een poging een compromisformulering overeen te komen.

Er kwam niets van terecht. Zonder consensus, moest volgens de VN-regels de passage van de tekst worden geschrapt. Veel landen uitten hun frustratie en teleurstelling over de uitkomst. "Het gaat niet om één woord of een ander, het is dat wij in een positie zijn om een rapport te verwelkomen dat we in de eerste plaats hebben opgesteld", zei Ruenna Haynes van St. Kitts en Nevis. "Als er iets belachelijks aan de discussie is, is het dat we het rapport niet kunnen verwelkomen," zei ze, wat leidde tot een spontaan applaus.

Wetenschappers en campagnevoerders waren ook uiterst teleurgesteld over de uitkomst. "We zijn heel boos en vinden het afschuwelijk dat sommige landen de signalen en de gevolgen die we tegenkomen, verwerpen door niet te accepteren wat ondubbelzinnig is en er niet op te reageren", zegt Yamide Dagnet van het World Resources Institute en een voormalige klimaatonderhandelaar. voor het Verenigd Koninkrijk.

Anderen merkten op dat Saudi-Arabië en de VS het rapport hadden gesteund toen het in oktober werd gelanceerd. Het lijkt erop dat de Saudi's en de VS zich schuldig hebben gemaakt aan de politieke implicaties van het VN-orgaan dat het IPCC-rapport in haar hart heeft gestopt.

"Klimaatwetenschap is geen politiek voetbal," zei Camilla Born van klimaatdenktank E3G. "Alle regeringen van de wereld - inclusief Saudi - hebben ingestemd met het 1.5C-rapport en we verdienen de waarheid." Saudi-Arabië kan niet discussiëren met natuurkunde, het klimaat zal blijven veranderen."

Veel afgevaardigden hopen nu dat de ministers, die op maandag aankomen, zullen proberen nieuw leven in te blazen aan de pogingen om dit belangrijke rapport centraal te stellen. "We hopen dat de rest van de wereld zich zal verenigen en we een beslissende reactie krijgen op het rapport", aldus Yamide Dagnet. "Ik hoop van harte dat alle landen zullen vechten om COP24 geen moment van de geschiedenis te laten missen."