Oemrawsingh: Nabestaanden zijn op hun hoede
08 Dec, 15:15
foto
Sunil Oemrawsingh, voorzitter van stichting 8 december 1982 zegt dat de nabestaanden op hun hoede zijn. (Foto's: René Gompers)


Het is vandaag 36 jaar geleden dat in Fort Zeelandia 15 mannen zijn gefolterd en vermoord tijdens het militaire bewind onder leiding van Desi Bouterse. Hij is nu president en hoofdverdachte in de 8 decemberstrafzaak. Het vonnis wordt binnenkort uitgesproken maar de nabestaanden blijven op hun hoede. Er worden nog meer aanvallen verwacht van “de regering en haar coalitie in de Assemblee” op de nabestaanden en de rechtsstaat deelt Sunil Oemrawsingh, voorzitter van stichting 8 december 1982 mee.

Vanmiddag zijn traditiegetrouw bloemen en kransen gelegd bij het monument te Bastion Veere in Fort Zeelandia. Eerst is er gebeden voor rust, gerechtigheid en troost. Een bhajan is ten gehore gebracht om de nabestaanden te sterken. “Het was een brute, kalme, kille moordpartij,” merkt Oemrawsingh, zelf ook nabestaande, op. “Ze zijn standrechtelijk geëxecuteerd omdat ze stonden en streden voor democratie, recht en waarheid. Maar de moordenaars hebben hun doel gemist. Want in plaats dat de roep voor recht, waarheid en democratie het zwijgen is opgelegd is het juist luider geworden. Een roep die niet onbeantwoord is gebleven en toekomstige generaties zal sterken voor behoud waar deze 15 mannen voor zijn gestorven.”

Dat de 15 mannen bezig waren met een complot in samenwerking met de CIA en op de vlucht zijn doodgeschoten “is de grootse leugen van de 20e eeuw,” merkt Oemrawsingh op. “Deze leugen hield geen stand en is gesneuveld in de rechtszaal gedurende het 8 decemberstrafproces. Daar is de waarheid onthuld; dat de 15 mannen op lafhartige wijze, met voorbedachte rade zijn vermoord.” Oemrawsingh merkt op dat velen niet gedacht hadden dat de zaak zodanig zou vorderen. Het is nu wachten op het oordeel van de rechter. De nabestaanden zijn de rechterlijke macht dankbaar voor de “moed en integriteit” getoond.

“We zijn ons er van bewust dat na al de mislukte aanslagen vanuit de regering-Bouterse en haar coalitie in DNA op het pad naar gerechtigheid, er nog meer aanvallen op de nabestaanden en de rechtsstaat in het verschiet kunnen zijn,” geeft Oemrawsingh aan. Hij haalt aan dat de eis van de nabestaanden voor gerechtigheid en het bovenhalen van de waarheid geen reden kan zijn voor onrust. “Elke dreiging van onrust en geweld is slechts te wijten aan het gedrag van de verdachten die nu toevallig politieke macht hebben om de uitkomst van het rechtsproces te doorkruisen.”

René Gompers

U kunt de speech van de voorzitter van stichting 8 december 1982 hier downloaden.
pdf-icon.gif Speech_8_december_2018.pdf                

Friday 24 May
Thursday 23 May
Wednesday 22 May