Caricom-leiders breiden vrij verkeer van personen uit
07 Dec, 10:39
foto
Caricomleiders bijeen in Trinidad en Tobago. (Foto: Caricom Secretariaat)


Suriname en andere lidstaten van de Caribische Gemeenschap (Caricom) zijn overeengekomen om landbouwarbeiders, beveiligingsmedewerkers, kappers en schoonheidsspecialisten toe te voegen aan de lijst van personen die in aanmerking komen om vrij te verhuizen en te werken in de Caribische regio. Regionale leiders, onder wie vicepresident Ashwin Adhin, hebben de overeenkomst op 3 en 4 december 2018 in Trinidad gesloten. Adhin heeft de vergadering van staatshoofden en regeringsleiders van de Caricom op Trinidad & Tobago namens president Desi Bouterse bijgewoond.

"We zullen onder meer landbouwarbeiders, beoefenaars van schoonheidsbehandelingen, kappers en beveiligers betrekken bij de overeengekomen categorieën van bekwame onderdanen die het recht hebben vrij te reizen en werk te zoeken binnen de Gemeenschap," zeiden ze in een communiqué. Samen met de toegevoegde categorieën van personen die in aanmerking komen voor vrij verkeer in de hele gemeenschap, komen verscherpte beveiligingsmechanismen. "We zullen de werking van onze beveiligingsmechanismen versterken om de integriteit van de regeling te waarborgen die het vrije verkeer van Caricom-onderdanen mogelijk maakt," staat in de St Ann’s communiqué.

De al goedgekeurde categorieën van personen die recht hebben op vrij verkeer en werken in de Caribische markt, zijn universitair afgestudeerden met tenminste een bachelor diploma of gelijkwaardige kwalificaties, zoals ACCA-kwalificaties 1 en 2, musici, artiesten, sportmedewerkers, mediawerkers, geregistreerde verpleegkundigen, opgeleide leraren, ambachtslui die in het bezit zijn van de Caribische Beroepsopleiding (CVQ) en equivalenten (universitaire diploma's, technische Instituten) - diploma's en technicuscertificaten deel 1 en 2 of CAT - voltooide kwalificaties. De regionale leiders herhaalden ook dat een door een lidstaat afgegeven bekwaamheidsattest, door alle lidstaten zou worden erkend.

Guyanezen hebben in de loop der jaren geklaagd dat ze, hoewel ze een bekwaamheidsbewijs hebben gekregen van hun ministerie van Buitenlandse Zaken, ze nog een aanvraag moeten indienen voor een ander in Trinidad.
Terwijl de leiders van de Caricom een tijdsbestek van drie jaar hebben gesteld, waarin Caricom verklaart dat de bereidwilligen zouden streven naar volledig vrij verkeer, werd er geen specifiek tijdschema gegeven voor het toevoegen van de nieuwe categorieën van werknemers.

Als de Caricom-leiders elkaar in februari 2019 weer ontmoetten voor hun tussentijdse top, zullen ze een speciale sessie over lucht- en zeevervoer houden, een "kritisch aspect van integratie als geheel en de Caricom Single Market & Economy (CSME) in het bijzonder". Verwacht wordt dat Haïti tegen 2020 volledig zal worden geïntegreerd in de CSME.

De Caricom-leiders hebben ook afgesproken om de mogelijkheid te onderzoeken om opnieuw een immigratiesysteem in te voeren voor bezoekers met meerdere bestemmingen, zoals het geval was voor de Cricket World Cup. Dat zou volgens de leiders moeten worden ondersteund door een streng beveiligingssysteem. "We zullen de herintroductie van een enkele registratie voor passagiers in de regio onderzoeken; we zijn overeengekomen om te streven naar één beveiligingscontrole voor directe transitpassagiers op intracommunautaire vluchten met meerdere tussenstops."

Monday 22 April
Sunday 21 April
Saturday 20 April