Grassalco en PMS gaan schanskorven produceren
07 Dec, 00:52
foto
President-Directeur van NV Grassalco, Sergio Akiemboto en Directeur van Pansa Group of Compagnies, Maurino Pansa, feliciteren elkaar breedlachend na ondertekening van de Memorandum of Understanding. (Foto: Corporate Image Grassalco NV)


Grassalco NV en Pansa Machine Shop (PMS) hebben een intentieverklaring getekend voor de productie van schanskorven/gabions. Dit zijn metalen draadcontainers gevuld met gesteente, gebroken beton of ander materiaal. Ze worden onder meer gebruikt bij de infrastructuur en civieltechnische werken zoals het construeren van dammen, keerwanden, schuttingen en gebouwen.

PMS zal de korven construeren, terwijl Grassalco de steenslag zal leveren voor de vulling. De topmannen van PMS en Grassalco, respectievelijk Maurino Pansa en Sergio Akiemboto hebben dinsdagavond hun handtekening onder de overeenkomst gezet. Beiden zijn enthousiast over het project en hebben diverse malen de kracht van samenwerken benadrukt, meldt Grassalco.

Het heuglijke moment werd bijgewoond door onder andere de directeur van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Santosh Soman, en zijn collega van Handel, Industrie en Toerisme, Reina Raveles. De districtscommissarissen van Wanica Zuid-Oost Audrey Hankers en van Marowijne Kenya Pansa, waren ook aanwezig. Als pilot is er een fly-over voor voetgangers bij Lelydorp in de planning.

In Europa worden schanskorven toegepast voor duurzame oplossingen onder meer bij het stabiliseren van wegen langs kanalen of andere waterwegen die grote verzakkingen vertonen. De toepassing is ook in de constructiesector en bij binnenhuis- en tuinarchitectuur. Eerder dit jaar is PMS een samenwerking aangegaan met het Duitse bedrijf Rothfuss Best Gabions voor de productie en levering van de draadcontainers.

Pansa benadrukt dat zijn bedrijf steeds op zoek is naar nieuwe uitdagingen en industriële toepassingen op basis van grondstoffen in het land. In dat licht moet het partnerschap met Rothfuss Best Gabions en Grassalco worden gezien. Akiemboto is zich ervan bewust dat er in Suriname nog geen markt is voor de schanskorven, maar geeft aan dat deze voor de partners gecreëerd zullen moeten worden. Innovatie zal daarbij de leidraad moeten zijn. “Bedrijven moeten steeds nagaan hoe ze samen nieuwe dingen kunnen creëren om de nationale economie te helpen versterken”, zegt Akiemboto. “Dát is ondernemerschap, dát is durven, dát is een stap maken om vernieuwing te brengen in de samenleving”, benadrukt hij.

Soman zegt ingenomen te zijn met de introductie van het nieuwe product voor Suriname. Hij hoopt dat de toepassing met gabions in de naaste toekomst een feit zal zijn. Hij onderstreept dat er meer aan productontwikkeling moet worden gedaan en is daarom verheugd dat Grassalco waarde toevoegt aan haar product steenslag.
PMS is de exclusieve distributeur van gabion in Suriname en het Caribisch gebied. Pansa zegt dat het streven erop gericht is om de korven ook naar landen in de regio te exporteren.