Franse regering vreest komende dagen groot geweld
06 Dec, 18:24
foto
In Nantes hebben studenten geprotesteerd tegen onderwijshervormingen. (Foto: Reuters)


De Franse regering zegt dat ze op zaterdag 'groot geweld' vreest in Parijs, omdat de nationale 'gele vesten' protestbeweging weinig tekenen van versoepeling vertoont. Eerder heeft de regering de verhoging van de brandstofbelasting geschrapt. De belastingheffing was de vonk voor de protesten.

Maar de wijdverspreide onvrede over de regering heeft zich uitgebreid en er zijn protesten uitgebroken over verschillende andere kwesties. Vandaag zijn meer dan 140 mensen gearresteerd tijdens een enkel protest over voorgestelde hervormingen van het schoolsysteem.

De betoging in Mantes-la-Jolie in Yvelines eindigde in botsingen met de politie voor een school, aldus berichten. Tientallen andere scholen werden geblokkeerd in steden als Marseille en Parijs. Ondertussen lijkt de geplande demonstratie van de gele vesten op zaterdag door te gaan. Recente protesten zijn gewelddadig geworden en veroorzaken miljoenen euro's aan schade.

Sprekend voor de Franse senaat zei premier Édouard Philippe dat "uitzonderlijke middelen" zaterdag zouden worden gebruikt naast 65.000 politieagenten die in Frankrijk aan het werk waren. Bevestigend dat de brandstofbelasting was opgeschort, vertelde hij de senatoren dat de rust van de meeste demonstranten in het hele land in contrast stond met het 'extreme geweld' dat in Parijs werd waargenomen.

"In tegenstelling tot anderen, ben ik niet van plan om schuldigen voor deze aan te wijzen," hij zei. Als burgemeester van de noordelijke haven van Le Havre zei hij dat hij elk jaar, na elke verkiezing, protesten had gehad. "Het is lange tijd gedempt, omdat het lange tijd tot zwijgen is gebracht, door schaamte, soms door trots."

Volgens de Franse media zal Philippe zaterdag besluiten of hij gepantserde voertuigen moet inzetten om wegen in Parijs vrij te maken als barricades worden opgetrokken. Een dergelijke inzet heeft niet plaatsgevonden sinds 1968.

Thursday 22 August
Wednesday 21 August
Tuesday 20 August