Delegatie Pamacca bezoekt mijnen Newmont Ghana
05 Dec, 22:21
foto
Hoofdkapitein Walter Doedoe (midden) en overige leden van de Paramaccaanse delegatie te Ghana. (Foto: Newmont Suriname)


Hoofdkapitein Walter Doedoe van de Paramaccaanse stam heeft afgelopen maand aan het hoofd van een tien personen tellende delegatie een bezoek gebracht aan twee goudmijnen van Newmont in Ghana. Ook is kennisgemaakt met hoe gemeenschappen leven in die gebieden. De reis is met medewerking van Newmont Suriname ondernomen.

Dit bezoek had tot doel kennis te nemen van de ervaringen die de twee gemeenschappen in de mijngebieden van Newmont Ghana hebben opgedaan en hoe de samenwerking tussen het bedrijf en het Community Development Fonds verloopt. De delegatie heeft directe contacten kunnen leggen met sleutelfiguren van de Newmont AHAFO en AKYEM-goudmijnen in Ghana. Verder is er gesproken over de extra inspanningen die zijn geleverd om de verwachtingen van de gemeenschap en deelname aan de terugwinning van gemijnde gebieden te beheren, meldt Newmont Suriname.

Daarnaast heeft de delegatie van gedachten gewisseld met traditionele Chiefs in beide mijngebieden over de werkstructuur met Newmont, waarbij het belang van taken, verantwoordelijkheid en rolverdeling binnen de gemeenschap zijn benadrukt. De traditionele autoriteit in Ghana heeft ook informatie uitgewisseld met de Paramaccaanse delegatie over de overeengekomen financieringsovereenkomst.

De structuur van het Ghana Community Development Fund en het Paramaccaanse CDF hebben enkele overeenkomsten. Zo zitten in het fondsbestuur van Ghana net als Suriname ook vertegenwoordigers van de lokale overheid en de gemeenschap en afgevaardigden van Newmont. 90% van de gemeenschapsinvesteringen in Ghana worden via het fonds uitgevoerd. Er is uitgelegd dat gemeenschapsleden mede-eigenaar van projecten zijn en dat de betrokkenheid van de gemeenschap in onderhoudscommissies gebaseerd is op vrijwilligerswerk.

Een van de hoogtepunten van de reis was de symbolische bekroning van hoofdkapitein Doedoe door de nieuwe Abrem-chief van Akyemtot koning. Bij de bekroning heeft hoofdkapitein Doedoe de naam 'Nana Kwabna Akyem, de eerste' meegekregen, wat betekent "hij die de taak heeft om terug te gaan en de mensen te verenigen". De delegatie is blij met het bezoek en de ervaringen die zijn opgedaan in Ghana. Albert Ramdin, Sr. Director External Relations bij Newmont Suriname spreekt de hoop uit dat met dit historische en unieke bezoek aan de relatie een extra dimensie is toegevoegd. De delegatie heeft zaterdag verslag gedaan over het bezoek aan de Pamacca-gemeenschap te Langatabiki.