Bolivia: Hof stemt toe met 4e termijn president
05 Dec, 14:39
foto
Evo Morales werd de eerste inheemse president van Bolivia in 2006. (Getty Images)


Een Boliviaanse rechtbank heeft groen licht gegeven voor een mogelijke vierde termijn voor president Evo Morales. Volgens tegenstanders is het besluit ongrondwettelijk.

"De volledige kamer van de Hoge Verkiezingsraad, heeft op grond van de jurisdictie en bevoegdheid uitgeoefend door de wet," negen kandidaten goed bevonden voor de primaire verkiezingen in januari, inclusief Morales. Het besluit is op een persconferentie voorgelezen.

Het besluit op dinsdagavond komt terwijl het verzet tegen de kandidatuur van Morales groeit. Vorige week nog gingen demonstranten de straten op in de hoofdstad, La Paz, om tegen een vierde termijn van Morales te protesteren. Er is opgeroepen tot een algemene staking voor volgende week donderdag om te protesteren tegen het herverkiezingsbod van Morales.

Morales had eerder de resultaten van een referendum in 2016 aanvaard. Bij de volksstemming had 51 procent van de Boliviaanse kiezers zijn voorstel om bestaande termijnlimieten te beëindigen, verworpen. Later kwam hij terug op zijn standpunt en beweerde dat terwijl hij graag het kantoor zou opgeven, zijn aanhangers er op aandrongen dat hij zou blijven.

Vorig jaar verhoogde het constitutionele hof van het land de termijnlimieten, waardoor het de weg vrijmaakte voor Morales om een vierde termijn in 2019 te ambiëren. Het niet aan zee grenzende Andes-land heeft relatieve welvaart en rust genoten onder Morales, de eerste inheemse president van het land.

Maar zijn inspanningen om termijnlimieten te verlengen, hebben protesten in het hele land veroorzaakt, met tegenstanders die beweren dat Morales zijn greep op de macht probeert aan te scherpen. Morales kwam aan de macht met de belofte om een geschiedenis van ongelijkheid in het land aan te pakken.

Energiebedrijven werden gedwongen om meer winst te delen met de staat, er werd geïnvesteerd in onderwijs en gezondheidszorg, terwijl de grondwet van het land werd herschreven om zijn hervormingen te versnellen. Morales verbond ook de armere streken van de stad met de plaatsen waar er werkgelegenheid was. En tegen 2012 daalde het armoedecijfer met meer dan de helft van een decennium daarvoor.
Morales werd in januari 2006 president van Bolivia en werd de eerste leider van de inheemse gemeenschap in het land om het ambt te vervullen.

Thursday 22 August
Wednesday 21 August
Tuesday 20 August