Jaarbeurs forum voor verkoop én informatie
05 Dec, 00:02
foto
Tania Gangapersad-Ganeshi (rechts) van Stichting Toerisme Suriname staat bezoekers te woord.


De Jaarbeurs heeft dit jaar weer een groot aantal bezoekers weten te trekken. Dit evenement was vanaf de eerste dag al goed bezocht. Op de beurs worden niet uitsluitend producten en diensten aangeboden. Veel bedrijven en organisaties stonden er vooral ook om aan promotie en awareness te doen. De Jaarbeurs is dinsdagavond afgesloten.

Onder meer de toerismesector is er goed vertegenwoordigd. Pal tegenover elkaar staan Stichting Toerisme Suriname (STS) en Community Entrance Interland, die al 36 jaar bekend stond als Duwata Baakaboto. In het streven naar vernieuwing is gekozen voor een nieuwe naam. Vlotte marketeers vertellen de verschillende bestemmingen in het binnenland, waar bezoekers volledig tot rust kunnen komen in de prachtige natuur.

Investeren in de dorpen
Bijzonder is dat de winst van Community Entrance Interland wordt geïnvesteerd in vijf dorpen in de omgeving van Duwatra, die zij als toeristische bestemming aanbieden. Op die manier probeert de organisatie bij te dragen aan een stukje ontwikkeling voor deze dorpen. “Dat is wat Community Entrance Interland betekent en dat is ook wat zij doet voor de gemeenschap, daarom is Community als eerst”, zegt marketingmedewerker Arsenio Vreds. De samenwerking met de dorpen loopt heel goed loopt; er wordt nu een project uitgevoerd om elektriciteit op te wekken.

De dorpelingen blijken enorm geïnteresseerd en leergierig te zijn en willen volgens Vreds echt meewerken om het project te realiseren. De veranderingen in positieve zin hebben gemaakt dat moest worden uitgebreid in het aantal bedden en tenten, maar er is ook een verandering bij de bezoekers te merken. Kwam in het prille begin een bepaalde groep, doordat de organisatie meer aan promotie is gaan doen en meer met de mensen in contact is gekomen, heeft ze ook meer bekendheid verkregen onder andere bezoekersgroepen. De Jaarbeurs is dan ook een zeer belangrijk forum om die bekendheid te vergroten. “Bij ons zien we dat toerisme toeneemt”, zegt Vreds.

Meer toeristen naar Suriname
Ook STS is niet ontevreden over haar deelname aan de Jaarbeurs. Marketingmedewerkster Tania Gangapersad-Ganeshi zegt vooral toeristen bij de stand te hebben gehad. De STS verkeert in een transitiefase en heeft de Jaarbeurs aangegrepen om het publiek er bewust van te maken dat ze er zoals vanouds weer is. “Toerisme is een heel belangrijke sector voor ons land. We kunnen het zien als een belangrijke bron van inkomsten en ons doel is om zoveel mogelijk toeristen naar Suriname te halen”, vertelt Gangapersad-Ganeshi. Het vorig jaar heeft Suriname met een ruim 278.000 toeristen een relatief goed jaar gehad. In vergelijking met 2016 was dat een stijging van 22.000 toeristen. Uit Europa, met name Nederland, kwamen de meeste toeristen: maar liefst 180.000 reizigers.

Diverse categorieën en branches
Surinaamse ondernemers laten ook deze keer de nieuwste technologieën, innovaties en producten in hun branche zien. Grote bedrijven zoals CIC, de Fernandesgroep en de Surinaamse Brouwerij gaven als vanouds acte de présence, de iets kleinere broers en zusters zoals HD-Lightning en CHM Suriname ontbraken evenmin, maar ook de cellshops, parfumerieën en sapproducenten lieten zich niet onbetuigd.

Voor bedrijven in de gezondheidssector was de Jaarbeurs eveneens een forum om het publiek extra te informeren over een gezonde levensstijl. Zo lieten veel bezoekers hun bloeddruk en bloedsuiker meten bij MyLab. Vooral in het weekend waren er continu mensen die hun bloeddruk en bloedsuiker konden meten. Volgens MyLab-medewerkster Donna Mertosetiko waren er relatief veel ouders bij die hun kinderen op bloedsuiker en bloeddruk lieten testen, omdat het deze aandoeningen ook al binnen de familie voorkomen. Een ander deel van de bezoekers bleek reeds patiënt te zijn, maar greep deze gelegenheid aan om toch te weten wat de waarden op dat moment waren.

Aandacht voor preventie
Volgens Gary Chin Jen Sem van Pharmport was het dit jaar veel rustiger op de Jaarbeurs dan het jaar ervoor. Toch vond hij het alleszins de moeite waard om op de beurs te staan en de producten van het bedrijf ten toon te stellen. Het bedrijf heeft voornamelijk herbale gezondheidsproducten en wil zich op deze manier meer richten op de preventieve zorg. “Dit jaar is ons thema dan ook preventie. We willen ons focussen op zelf monitoren om zo ziekten te voorkomen. Als bloeddrukpatiënt kun je zelf elke ochtend te bloeddruk opmeten. Je hoeft niet op het laatste moment te wachten en dan naar de arts rennen als het al te hoog is.”

Chin Jen Sem beaamt dat mensen zich er wel bewust van zijn dat hun gezondheid belangrijk is: “We hebben dit jaar veel meer bloeddrukmeters verkocht. En we hadden ook een beursactie, waarbij mensen hun oude suikermeter konden inruilen voor een nieuwe, en we hebben gezien dat mensen daar gebruik van hebben gemaakt. Maar de mensen die gericht bij ons komen weten wel dat zelfmonitoring heel belangrijk is. En aan degenen die dat niet wisten, hebben we graag die informatie gegeven”, aldus Chin Jen Sem. In Suriname heeft 1 op de 3 mensen hypertensie, terwijl ongeveer 1 op de 7 mensen diabetespatiënt is.

Friday 19 July
Thursday 18 July
Wednesday 17 July