Exxon vindt nog meer olie voor Guyanese kust
04 Dec, 13:30
foto
Het Noble Bob Douglas-boorschip, geëxploiteerd door Noble Corporation voor Exxon Mobil, in het maritieme gebied van Guyana. (Foto: Christopher Gregory Str)


Exxon Mobil en Hess Corp. hebben maandag bekendgemaakt dat ze hun reserves voor de kust van Guyana met 25 procent hebben verhoogd, nadat ze een 10e olieput hadden ontdekt in de regio. Exxon Mobil zei dat de nieuwe Pluma-1-ontdekking in combinatie met de toegenomen projecties van andere bevindingen hun reserves brengt van 4 miljard vaten olie naar zo’n 5 miljard.

Exxon Mobil heeft zijn zinnen gezet op het gebied voor de kust van Guyana. "De ontdekking van een grondstofbasis van het equivalent van meer dan 5 miljard vaten olie in minder dan vier jaar is een bewijs van onze technische expertise en rigoureuze evaluatie en het nastreven van kansen met hoog potentieel, hoog risico in dit grensgebied," zei Neil Chapman, senior vicepresident van ExxonMobil.

Exxon Mobil zei dat de put van de Pluma-1 op bijna 5.000 m in oceaandiepten van iets meer dan 1000 m was geboord. De bedrijven zullen vervolgens de Tilapia-1 prospect in het gebied boren.

De eerste olieproductie van 120.000 vaten per dag zal naar verwachting begin 2020 een feit zijn via de Liza fase 1-ontwikkeling. Liza fase 2 zal naar verwachting medio 2022 opstarten. Exxon Mobil en Hess concentreren zich op wat bekend staat als het offshore Stabroek-blok, dat bijna 27.000 vierkante km is.

Friday 19 July
Thursday 18 July
Wednesday 17 July