Luka Modric wint Ballon d'Or 2018
03 Dec 2018, 21:56
foto
Luka Modric is de eerste speler in meer dan tien jaar die de Ballon d'Or wint na Lionel Messi of Christiano Ronaldo. (Getty Images)


Luka Modric middenvelder van Real Madrid en Kroatië heeft de Ballon d’Or 2018 gewonnen. Hij is de eerste speler die de hegemonie van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo na meer dan een decennium doorbreekt.

Modric ( 33) won zijn derde opeenvolgende Champions League in mei, voordat hij Kroatië naar een eerste wereldbekerfinale hielp. De voormalige spits van Brazilie en AC Milan, Kaka, was in 2007 de laatste andere speler dan Messi of Ronaldo die de prijs pakte. Ronaldo, die in de zomer de overstap maakte van Real naar Juventus, eindigde op de tweede plaats.

Barcelona-spits Messi werd vijfde, Antoine Griezmann van Atletico Madrid en Frankrijk werd derde en PSG-aanvaller Kylian Mbappé van Frankrijk werd vierde. Zowel Griezmann als Mbappé wonnen met Frankrijk het afgelopen WK in Rusland.

Voor Modric was 2018 een fantastisch jaar. Hij werd uitgeroepen tot 's werelds beste mannelijke speler tijdens de Best FIFA Football Awards. Hij ontving ook de Gouden Bal award voor de beste speler tijdens het WK.

Modric droeg de prijs op aan alle andere spelers die het gemist hebben gedurende de tienjarige dominantie van Messi en Ronaldo. "Misschien waren er in het verleden enkele spelers zoals Xavi, Andres Iniesta of [Wesley] Sneijder die de Ballon d'Or hadden kunnen winnen, maar de mensen kijken nu eindelijk naar iemand anders", zei hij.
"Deze prijs is voor alle spelers die het waarschijnlijk verdienden om het te winnen en het niet wonnen. Het was een heel bijzonder jaar voor mij.” Hij voegde eraan toe: "Het is moeilijk om mijn emoties te uiten en hoe ik me voel. Het is iets unieks voor mij. Het was heel bijzonder."

Modric omschreef Ronaldo en Messi als "fenomenale spelers", eraan toevoegend: "Winnen betekent dat ik dit jaar iets heel speciaals op het veld heb gedaan, daarom was 2017-18 het jaar voor mij." Modric was één van de acht Real Madrid-spelers in de top 30, waaronder Wales international Gareth Bale op de 17e.

Lyon en Noorwegen spits Ada Hegerberg (23) won de inaugurele Women's Ballon d'Or, terwijl Mbappé (19) de eerste winnaar werd van de Kopa Trophy - uitgereikt aan de beste speler jonger dan 21 jaar. Hij is gekozen door voormalige Ballon d'Or winnaars.

De top 10:
1. Luka Modric (Real Madrid en Kroatië)
2. Cristiano Ronaldo (Juventus en Portugal)
3. Antoine Griezmann (Atletico Madrid en Frankrijk)
4. Kylian Mbappé (Parijs St-Germain en Frankrijk)
5. Lionel Messi (Barcelona en Argentinië)
6. Mohamed Salah (Liverpool en Egypte)
7. Raphael Varane (Real Madrid en Frankrijk)
8. Eden Hazard (Chelsea en België)
9. Kevin de Bruyne (Manchester City en België)
10. Harry Kane (Tottenham en Engeland)
Advertenties