DOE heeft wens op 19e verjaardag
02 Dec 2018, 20:36
foto


Vandaag, 19 jaar terug, kozen jongeren van de beweging Progressief en Welzijn Alternatief (POWA) ervoor om samen met een groep volwassenen onder leiding van Marten Schalkwijk en Monique Essed – Fernandes, de politieke Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE, op te richten. Het doel hiervan was, om als politieke organisatie een radicaal denken en verandering teweeg te brengen over politiekvoering in de Surinaamse samenleving. Haar wens was het ontwikkelen van een nieuwe generatie leiders op basis van: eerlijkheid, gelijkwaardigheid, transparantie, moraal en ethiek, met speciale aandacht voor jongeren en vrouwen.

De aanleiding toen was de ongebreidelde corruptie, illegaal overheidshandelen, geldverkwisting, verarming van het volk, een bar slechte economie met torenhoge inflatie en autocratisch leiderschap vanuit de leiding van het land. Na een periode van redelijk herstel en wisseling van die regering, merken we dat ons land nagenoeg in bijna exact dezelfde situatie verkeert. In 2018 staan we voor dezelfde uitdagingen als in 1999.

DOE heeft over het algemeen een positieve groei en ontwikkeling doorgemaakt. De partij is de aanjager geweest van de in DNA goedgekeurde anticorruptie wet die deze regering nog steeds niet in uitvoering heeft gebracht. Een markant leermoment voor de partij is evenwel de participatie aan de regering in 2015 en het terugtreden uit deze regeringscoalitie vanwege het feit dat de grootste coalitiepartner onbetrouwbaar bleek te zijn en zich niet hield aan gemaakte afspraken. DOE heeft middels het uittreden bewezen dat het gestelde doel bij de oprichting haar nog steeds heilig is. Integriteit, eerlijkheid, dienend leiderschap, transparantie en participatie, zijn kernwaarden die nog steeds leidend zijn voor het functioneren als politieke organisatie. Natuurlijk erkennen we, dat we als nieuwe en onervaren coalitiepartij toen ook fouten hebben gemaakt.

Hiervoor bieden we nogmaals onze welgemeende verontschuldiging aan de partijleden, sympathisanten, ondersteuners en de DOE stemmers van 2015. Evenwel, zal DOE als partij nooit een regeringsbeleid blijven ondersteunen, dat als doel heeft het dienen van persoonlijke belangen en verrijking van haar leiders en partijgenoten, waarbij wij met alle zekerheid weten dat dit vernietigend zal zijn voor onze samenleving. Wat geldt voor de Partij, is geluk, welzijn en welvaart voor alle Surinamers. Dat kan slechts, als leiders die ethische en morele waarden en normen hoog achten, eerlijk en dienend zijn en denken aan een goede toekomst voor de huidige en volgende generaties.

Innigste verjaardagswens van DOE is dat het Surinaamse volk in 2020 heel verstandig zal kiezen voor leiders die dit land en volk kunnen leiden naar geluk, welvaart en welzijn. Suriname heeft leiders nodig die onder meer voldoen aan het onderstaand profiel:
- Vitaal en fris in visie
- Daadkrachtig en kundig
- Open, eerlijk en integer
- Zonder verdenking van of veroordeeld voor criminele activiteiten
- Maatschappelijk voorbeeldig
- Duidelijke aandacht voor de jeugd om die toe te rusten tot waarachtige leiders die ontwikkeling van ons land primair stellen
- Respect voor wet- en regelgeving

Onder de gegeven zeer moeilijke sociaal – economische omstandigheden, waar het Surinaamse volk zwaar onder lijdt, terwijl de meeste politieke leiders in weelde leven, heeft DOE besloten - uit solidariteit met het volk - op deze dag van haar oprichting het feesten na te laten. Deze boodschap van overdenking en het uitspreken van deze verjaardagswens acht DOE het juiste alternatief. Als u ook achter deze wens staat, laten we dan DOEn wat nodig is voor ons land.


Steven Alfaisi
Voorzitter DOE
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April