SMA houdt 48e auto-optocht
02 Dec 2018, 18:31
foto
De ‘Zündapp Boys’ begeleiden voor de 2e keer de mialaadoen nabie auto-optocht van de SMA. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


Terwijl de laatste auto vanuit de Hernhutterstraat rechtsaf de Kankantriestraat inslaat, komen de ‘Zündapp Boys’ vanuit de Slangenhoutstraat in de Hernhutterstraat aanrijden. De klassieke bromfietsen begeleiden een toeterende auto-optocht. Met de ‘feestelijke’ ied mialaadoen nabie-optocht sluit de Surinaamse Moeslim Associatie (SMA) een maand lang herdenkingsactiviteiten rond de geboortedag van de Heilige Profeet Mohammed af.

Al vroeg op de zondagochtend melden autobestuurders zich aan bij de registratietafel op het terrein van de SMA-hoofdmoskee aan de Kankantriestraat. Ria Garib en Mohammed Sheyat Ghafoer zijn islamitisch gekleed en maken een selfie bij hun versierde auto. Naast ballonnen en bloemen, heeft Garib een kleedje met een Arabische tekst op de voorzijde van de auto en op de achterbak een doek met een tekst in het Nederlands gezet. “Dan kunnen de omstanders op straat, lezen en begrijpen wat wij vandaag vieren”, licht ze het toe.

De gelovigen rijden de auto-optocht vandaag voor de 48e keer door de straten van Paramaribo en Wanica. “Het doel is om moslims en in het bijzonder niet-moslims te bereiken en hen de boodschap te geven dat de Heilige Profeet Mohammed is gekomen als genade voor de hele wereld”, vertelt SMA-secretaris Ramon Kadirbaks. Deze boodschap wordt samen met nog 29 andere punten in het Nederlands voorgelezen tijdens de optocht. Er zijn speciaal drie auto’s voorzien van geluidsinstallatie die voor, midden en aan het einde van de stoet rijden.

Of de boodschap de gemeenschap bereikt, zegt Kadirbaks dat zij nog daags erna veel reacties krijgen. Zoals complimenten voor een ordelijke en mooie optocht. “Personen bellen ons ook om te zeggen van ’ik wist niet dat de profeet voor de hele mensheid is gekomen, ik dacht alleen voor moslims’”, geeft hij aan.

De ‘Zündapp Boys’ begrijpen de boodschap. “Wij zijn multi-etnisch en ondersteunen de organisatie”, zegt voorzitter Sharan Nanhoe. Sommige rijders hebben het SMA-A4tje dat elke deelnemer op het voertuig plakt ook op hun brommer staan. “Van harte gefeliciteerd met de geboorteviering van de Heilige Profeet Moehammad (vrede en zegeningen zij met Hem)”. Nanhoe zegt dat de ‘boys’ het een hele eer vinden om de stoet te begeleiden, “vorig jaar waren wij er ook bij”.

De SMA telt ongeveer 5000 leden en heeft landelijk 20 afdelingen. Jaarlijks houdt ze de mielaandoen nabie djalsa’s, religieuze bijeenkomsten met korte lezingen bij de verschillende afdelingen. Ook dit jaar zijn deze goed bezocht, zegt Kadirbaks, “we kwamen zelf stoelen te kort”. Onder de aanwezigen zijn veel ouderen en zij nemen de kleintjes mee. We zien de tieners wel en ze komen ook wel de Arabische lessen volgen, blikt Kadirbaks terug.

“Maar het blijft een uitdaging om de tieners te bereiken. Vooral hoe de islam wereldwijd ten onrechte in een kwaad daglicht wordt gezet”, merkt hij op. De organisatie kijkt daarom steeds uit naar nieuwe manieren om de boodschap uit te dragen. Naast een eigen tv-kanaal is ze ook actief op social media. Zo is de optocht op verschillende momenten live te volgen op Facebook.

Een andere uitdaging bij de activiteiten zelf, is de economische crisis in het land. “Het is toverwerk om dit te organiseren. We krijgen geen geld van instanties en doen het met donaties en sponsoring van de leden zelf”, vertelt de SMA-secretaris. “Het wordt steeds moeilijk en wij bezuinigen waar het kan, zonder dat wij het doel aantasten. Bijvoorbeeld geen halve liter frisdrank maar een kleinere fles.”

Voorafgaand aan de optocht, zingen de gelovigen eerst het Surinaams volkslied bij het hijsen van de Surinaamse vlag. Elk jaar weer een nieuwe vlag, evenals de groen-witte SMA-vlag die ook wordt gehesen. Wanneer de politie het sein geeft, trekken de Zündapp bromfietsers op, gevolgd door een klassieke Thunderbird uit 1960. Hierachter volgen ongeveer 150 personen auto’s, enkele bussen en een praalwagen – allen met knipperende lichten en getoeter. Tussen de SMA-leden zijn ook moslims van andere gemeentes en personen uit Nederland.

Voor alle deelnemers geldt er een reglement; bijvoorbeeld personen moeten volgens islamitische voorschriften gekleed zijn, bestuurders moeten hun rijbewijs en autopapieren overleggen en in een schone auto rijden. “Ook de autoversieringen zijn beperkt tot islamitische regels”, zegt de SMA-secretaris.

De stoet trekt eerst naar de SMA-begraafplaats aan de Jagernath Lachmonstraat waar men vanuit de auto bidt en rijdt dan richting binnenstad om te eindigen bij de SMA-hal te Livorno. Na enkele toespraken en lofzangen, volgt een informeel samenzijn om de 25e dag van de mielaadoen nabie maand-viering af te sluiten. Mohammed werd geboren op de twaalfde dag van Rabie-al-Awwal, de derde maand van het moslimkalenderjaar, omstreeks het jaar 570 van de christelijke jaartelling en wordt als de laatste profeet en boodschapper gezien.n versierde auto.
Alle deelnemende autobestuurders moeten een rijbewijs en hun autopapieren overleggen. Moslims rijden de auto-optocht vandaag voor de 48e keer door de straten van Paramaribo en Wanica.
Advertenties