Guyana's buigen zich over illegale visserij
02 Dec 2018, 12:33
foto
De drie Guyana's hebben het gezamenlijk probleem van illegale visserij besproken tijdens een tweedaagse workshop. (Foto: LVV via NII)


Herhaalde waarschuwingen en acties vanuit beleidsmakers en milieuactivisten ten spijt, de illegale visvangst gaat onverkort door. De World Wildlife Fund (WWF) Guianas heeft een tweedaagse workshop georganiseerd om te discussiëren over het probleem van de illegale, niet-gerapporteerde en ongereguleerde visserij (IUU).

De workshop komt op een moment dat er veel ophef is over de aanwezigheid van zes Chinese hektrawlers in Surinaamse wateren. Twee van de Chinese trawlers hebben toestemming gehad om de haven binnen te varen en staan nu bij de steiger van Kuldipsingh NV. Minister Lekram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft gezegd dat de zorgen van de visserijsector in Suriname ongegrond zijn.

Ondernemers in de vissector wijzen erop dat er een hijskraan aan boot is van de Chinese fabrieksboten, wat erop duidt dat de vis die op zee gevangen is, kan worden overgeheveld op een moederschip. Volgens de visserijsector is de situatie erger dan werd gedacht. Minister Soerdjan heeft laten optekenen dat hij zich zal houden aan wet- en regelgeving. Schepen met een motorvermogen van 2.000 pk voldoen volgens de sector niet aan de voorwaarden. In de praktijk zijn dit soort schepen niet te controleren.

Op de bijeenkomst hebben deelnemers uit Guyana, Frans-Guyana en Suriname de mogelijkheden gehad op het IUU-probleem te bespreken. Ze konden de problemen die ze ondervinden in hun wateren aankaarten om te komen tot een gezamenlijk plan van aanpak. De illegale visserij is geen probleem van Suriname alleen, laat LVV weten via het Nationaal Informatie Instituut (NII). “Het is een wereldprobleem. Aangezien Suriname, Guyana en Frans-Guyana deel uitmaken van de Brazilian Continental Shelf of the Guianas, heeft de impact van elk van de drie landen gevolgen voor de visserij bij de andere naties. Samenwerking is dan ook meer dan noodzakelijk.

He WWF-Guianas erkent dat de IUU-visvangst een grote zorg is die moeilijk is aan te pakken. Het probleem is besproken met de bedoeling het op nationaal, regionaal en mondiaal niveau aan te pakken. De drie landen hebben informatie kunnen delen en hebben inzicht gekregen in de IUU-uitdagingen en benaderingen. Er zijn ook diverse plannen van aanpak gepresenteerd en besproken. Er moet nu een hoofdplan komen. De workshop georganiseerd door LVV en het WWF-Guianas is op 27 en 28 november gehouden.
Advertenties