Ruim 50% mensen met hiv in Suriname gebruikt medicatie
01 Dec 2018, 14:27
foto
Informatiebijeenkomst van Stichting Double Positive in samenwerking met Intermed Caribe te Lelydorp.


Suriname telt op dit moment ongeveer 4.800 volwassenen en kinderen die leven met hiv. Van dit aantal gebruikt 2.449 medicatie. Van de zwangere vrouwen met hiv had 89% toegang tot behandeling of profylaxe om overdracht van hiv op hun kinderen te voorkomen. Naar schatting zijn iets minder dan 100 kinderen opnieuw besmet met hiv door overdracht van moeder op kind.

In 1983 werd het eerste geval van Aids in Suriname geregistreerd. Sekswerkers zijn het meest getroffen met een hiv-prevalentie van 5,8%. Sinds 2010 zijn nieuwe hiv-infecties met 6% afgenomen, maar steeg het aantal aan Aids gerelateerde sterfgevallen met 17%. Volgens UNAIDS telt Suriname ruim 200 aids-gerelateerde sterfgevallen. Naar schatting komen er jaarlijks 200 nieuwe hiv-infecties bij.

Goede medicatie
In 1996 kwam de eerste effectieve hiv-medicatie op de internationale markt. Het vorig jaar ging de ‘Treat-All’ campagne in Suriname van start. Van de mensen die in Suriname met hiv leven, heeft ongeveer 36% het virus weten te onderdrukken. Inmiddels zijn er 2100 personen met hiv, van wie het virus niet te detecteren is. Dat betekent dat het virus via hen dus ook niet meer overdraagbaar is. Elk jaar wordt op 1 december extra aandacht gevraagd voor het hiv/aids-vraagstuk. Om de bewustwording over hiv en aids te vergroten verschillende activiteiten ontplooid. Zo heeft de Stichting Double Positive in samenwerking met Intermed Caribe de gemeenschap van Lelydorp en omgeving afgelopen woensdag geïnformeerd. Vandaag stond de groep bij VCB aan de Waterkant voor haar awareness sessies. Ook bij Covab zijn er activiteiten waar de mensen zich kunnen laten testen.

Testen om je status te kennen
Op Wereld Aids Dag 2018 wordt het belang van hiv-testen extra belicht. Over de hele wereld leven 37 miljoen mensen met hiv, het hoogste aantal ooit, maar een kwart weet niet dat ze het virus hebben. Het vorig jaar kende naar schatting 75% van de mensen met hiv hun status. Van deze groep had 79% toegang tot antiretrovirale therapie, terwijl 81% van de mensen met toegang tot de behandeling het virus hadden onderdrukt. De grootste kloof blijft in de eerste 90: mensen die hun hiv-status kennen. Er is goede vooruitgang geboekt op het gebied van hiv-testen en -behandeling, dankzij een sterke en groeiende wereldwijde inzet om de 90-90-90-doelstellingen tegen 2020 te bereiken. De 90-90-90 doelen zijn dat tegen 2020 ruim 90% van alle mensen met hiv hun status kennen, 90% van alle mensen met hiv hebben toegang tot antiretrovirale therapie en 90% van alle mensen die antiretrovirale therapie krijgen ook het virus ook hebben onderdrukt.

Ken uw hiv-status
Wanneer mensen hun hiv-status kennen, dan heeft dat veel voordelen. Het is een essentieel om toegang te kunnen krijgen tot hiv-behandeling, preventie, zorg en ondersteunende diensten. Mensen die positief testen op hiv moeten onmiddellijk in aanmerking komen voor antiretrovirale therapie om ze in leven te houden en - wanneer het virus is onderdrukt - de overdracht van het virus te voorkomen. Zij kunnen dan ook weloverwogen beslissingen nemen over opties voor hiv-preventie, inclusief wat gedaan kan worden te voorkomen dat kinderen besmet raken met het virus, condooms voor mannen en vrouwen, schadebeperkende opties voor mensen die drugs injecteren, vrijwillige medische besnijdenis van mannen en profylaxe vóór en na de blootstelling aan het virus.

Stigma en discriminatie
Angst voor stigma en discriminatie, en in sommige gevallen de mogelijkheid van geweld, kan mensen ervan weerhouden om zich te laten testen. Vooral vrouwen en meisjes lopen het risico op stigmatisering en discriminatie bij het testen. Hiv-positieve vrouwen kunnen te maken hebben met partnergeweld, discriminatie bij reproductieve gezondheidsdiensten en gedwongen sterilisatie. Stigma en discriminatie gericht tegen groepen zoals homomannen en andere mannen die seks hebben met mannen, transgenders, sekswerkers, mensen die drugs injecteren, gevangenen en andere mensen in gesloten settings en migranten kunnen een extra belemmering vormen om zich te laten testen, omdat men bang is voor stigmatisering door gezondheidswerkers.

Bescherming door condooms
Wanneer condooms correct en consistent worden gebruikt, zijn ze zeer effectief in het voorkomen van hiv/aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Uit een groot aantal wetenschappelijke gegevens blijkt dat mannencondooms van latex een beschermend effect van 80% of meer hebben tegen de seksuele overdracht van hiv en andere soa's. Condooms zijn daarom een belangrijk onderdeel van een uitgebreide hiv-preventie. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) ondersteunt een combinatie van benaderingen om de seksuele overdracht van hiv te voorkomen, inclusief correct en consistent condoomgebruik, beperking van het aantal seksuele partners, hiv-testen en counseling, het uitstellen van de eerste seksuele ervaring, behandeling van soa's en besnijdenis van de man. In 2009 raakten maar liefst 2,6 miljoen mensen opnieuw besmet met hiv.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April