SRK krijgt gebouw voor geregelde bloedinzamelingen
02 Dec 2018, 08:27
foto


Het Surinaamse Rode Kruis (SRK) krijgt in Nickerie een gebouw van waaruit geregeld bloedinzamelingen gedaan kunnen worden. Toshihide Kanaya, de 2de secretaris van de Japanse Ambassade te Port of Spain, zal op 10 december namens de Japanse overheid de semipermanente constructie aan het SRK overdragen. Dit vindt plaats op het terrein van het Mungra Medical Center (MMC) aan de Waterloostraat.

De Japanse ambassadeur, Mitsuhiko Okada en de voorzitter van het SRK, Marja Naarendorp, hebben twee jaar geleden een overeenkomst getekend, waarin de Japanse regering een ‘grant’ van 83.050 USD uit het programma ‘Grass-Roots Human Security Projects’ had toegewezen aan het SRK. Dit bedrag was bestemd voor het opzetten van het gebouw.

Bloeddonoren uit Nickerie hebben jarenlang tijdens de maandelijkse inzamelingen, in meerdere ruimtes van het MMC bloed afgestaan. Aangezien het lokale bloeddonorbestand in Nickerie gestadig groeide en de donoren meerdere keren bloed wilden geven, werd besloten meer mogelijkheden te scheppen voor hen om vaker bloed te kunnen geven.

De opzet van de constructie van het 1ste deel van het gebouw voor de bloedinzameling is met Japans geld gestart in 2017. De semipermanente constructie is gaandeweg uitgebreid om ook andere activiteiten te kunnen ontplooien. Het SRK ging op zoek naar financiering van het 2de deel van het semi-permanent gebouw en het dak dat beide units moest overspannen. De financiering ten bedrage van 65.000 USD is uiteindelijk gedaan door grote bijdragen uit de Nickeriaanse gemeenschap en Newmont Suriname LLC, als nieuwe sponsor van Rode Kruisprojecten.

In de opgezette constructie zullen aan de Nickeriaanse gemeenschap onder andere de verschillende aspecten van eerste hulpverlening (EHBO); gezondheidsbevordering; voorkomen van ziekten en voorbereid zijn op rampen; verhoging van het vermogen van de lokale gemeenschap om de meest dringende & kwetsbare situaties aan te kunnen pakken, worden aangeboden meldt het SRK.
Advertenties