PL wil wijziging Kieswet voor verkiezingen 2025
27 Nov 2018, 06:36
foto


Pertjajah Luhur (PL) staat achter eenieder die tegen de wijziging van het huidige kiesstelsel is. De politieke partij heeft in feite geen bezwaar tegen een aanpassing van de Kieswet, maar stelt zich op het standpunt dat de wijzigingen voor de verkiezingen van 2025 moeten gelden en niet voor de komende verkiezingen van 2020.

Volgens PL-voorzitter Paul Somohardjo is het duidelijk dat met het huidige meerderheidsstelsel de NDP geen verkiezingswinst zal behalen in 2020. Dit is de reden waarom geprobeerd wordt het volk te misleiden. “Er is een voorstel opgenomen voor een verbod om vooraf samen te werken, omdat de NDP weet dat als we samenwerken ze zal worden weggevaagd”, stelt Somohardjo. Hij zegt verder dat hiermee kiezersversnippering in de hand wordt gewerkt. Daar is de partij fel tegen.

“We willen een geïntegreerde wijziging en een totale landelijke evenredigheid. We willen wel een verandering van de Kieswet, maar die moet pas gelden in 2025. Laat die verandering door het volk zelf plaatsvinden en niet door manipulatie van de NDP. Je kunt niet iets maken ten voordele van jezelf”, benadrukt de PL-voorzitter.

Niets gedaan met advies
De PL heeft bij diverse gelegenheden fel geprotesteerd tegen de wijziging van de Kieswet zoals die nu voorgesteld is. Zo heeft de partij tijdens de hearings een duidelijk signaal gegeven het oneens te zijn. “We worden wel aangehoord, maar er wordt verder niets gedaan met ons advies”, verklaart Somohardjo.

Onlangs heeft de vertegenwoordiger van de PL in de Staatsraad samen met die van de vakbeweging, de ABOP en de NPS de plenaire vergadering verlaten, tijdens welke de wetswijzigingen zouden worden behandeld. Vanwege de ingrijpende wijzigingen wilden zij de wetsartikelen goed bestuderen en zich maatschappelijk oriënteren om een goed overwogen advies uit te brengen.
Advertenties