Suriname krijgt zeven bilaterale trainingen van China
26 Nov 2018, 12:41
foto
Ambassadeur Liu Quan van China spreekt Surinamers toe die een studie of training hebben gevolgd in China tijdens de jaarlijkse reünie. (Foto: SCTV)


Surinamers die een studie of training hebben gevolgd in China kwamen vrijdagavond bijeen voor een reünie op de Chinese ambassade in Paramaribo. Tijdens het opleidingsjaar 2018 hebben iets meer dan 400 personen kennis opgedaan in China, deelde ambassadeur Liu Quan van de Volksrepubliek China mee.

In het komende jaar probeert de ambassade ongeveer hetzelfde aantal personen weer te faciliteren. “Leer personen te vissen in plaats van hen te voorzien van vis”, hield hij de aanwezigen een Chinees gezegde voor. Als het grootste ontwikkelingsland committeert China zich aan de versterking van de zuid-zuid samenwerking, delen van de ontwikkelingservaring en kennis van management. “China biedt trainingen en beurzen aan de ontwikkelingslanden en ontziet geen inspanningen om hen te helpen de talenten te ontwikkelen”, vervolgde hij zijn toespraak.

In 2018 kreeg Suriname vijf bilaterale trainingen en in 2019 worden er twee nieuwe hieraan toegevoegd. Er zijn 20 plekken per training en de keuze bestaat onder meer uit diplomatie, landbouw, human resource, toerisme en medisch personeel. De grote belangstelling vanuit Suriname toont dat het land veel waarde hecht aan de Chinese trainingsmogelijkheden en de samenwerking tussen de twee landen wordt productiever, zegt Liu. “Wanneer deze talenten terugkeren, dragen zij niet alleen bij tot de ontwikkeling van Suriname, maar zij worden pleitbezorgers voor het verbeteren van de bilaterale relatie en praktische samenwerking.”

Suriname is China dankbaar voor de trainingsmogelijkheden op twintig gebieden, zei onderwijsdirecteur Natasha Bennanon. Suriname is een klein land en ontvangt veel van China. “Het belangrijkste dat China ons geeft is de mogelijkheid om deel te zijn van zijn bekende onderwijssysteem, dat duizenden jeugdigen stimuleert uit rijke of arme families om te studeren en hard te werken om succesvol te zijn in hun carrière en leven.”

Bennanon riep op om de opgedane kennis te delen en ten diensten te stellen van de ontwikkeling van Suriname. “Je studie in China is een goede basis, de vraag is wat doe je hierna”, stelde zij retorisch en stelde voor om vaker bijeenkomsten bij te wonen en (Chinese) netwerken op te zetten. Educatie is de beste manier om personen te empoweren en begrip te vergroten om samen te groeien in de wereld. “Met educatie bereik je een hoger niveau in je omgeving, je bent beter instaat problemen op te lossen in je gemeenschap.”

Liu haalde het Chinese One Belt, One Road Initiatief (OBOR, één weg, één gordel) aan, dat de gemeenschappelijke ontwikkeling en welvaart met de wereld tot doel heeft. “Onder dit initiatief zijn wij bereid om met Suriname de ontwikkelingssamenwerking op het gebied van human resources te blijven versterken.” China ziet graag meer participatie tegemoet en wil samen met Suriname kijken naar een flexibele trainingsoptie en efficiënter trainingsplatform.

In 2014 zegde Chinese president Xi Jinping 6.000 trainingen toe aan de regio voor een periode van vijf jaren – dit programma loopt tot 2019. De interesse vanuit Suriname nam in 2017 toe en groeit jaarlijks. Tijdens de reünie deelden drie personen hun opgedane kennis en ervaringen, waarna de avond werd afgesloten met een informeel gedeelte.
Advertenties