Ministerie RO werkt samen met gemberboer
25 Nov 2018, 10:48
foto
Er zijn grondmonsters genomen van het gebied dat de gemberboer op het oog heeft. (Foto: RO via NII)


Ondernemer Wilgo Baabo zal een hectare in de buurt van het dorp Lebidoti, aan de oostelijke oever van het Brokopondo Stuwmeer, ontbossen en inrichten voor de teelt van gember. De inrichting van het areaal zal hij volgens de instructies van het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) doen. Ondernemer Baabo zal het project samen met het ministerie van Regionale Ontwikkeling uitvoeren.

Tijdens een oriëntatiebezoek van minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling zijn er metingen verrichten en grondmonsters genomen van het bedoelde areaal. De grondmonsters zullen in het laboratorium in Paramaribo worden onderzocht. Aan de hand van de verzamelde data zullen verdere stappen worden ondernomen voor het gemberproject.

Minister Dikan heeft de dorpsleiding verteld over zijn voornemen om de gemeenschappen in het binnenland te stimuleren om hun verdiencapaciteit te vergroten, om zelfvoorzienend te zijn en zichzelf maatschappelijk naar een hoger niveau te tillen. Via het Nationaal Informatie Instituut (NII) laat de minister weten dat als zijn visie wordt begrepen, het binnenland steeds minder bij de overheid zal aankloppen voor de financiering van relatief kleine projecten.

“De landbouw biedt enorme potenties en is onuitputtelijk zolang er vruchtbaar land is. Directeur Leeroy Jack van het DAOB hoopt dat bij het succes van dit project nog meer plaatselijke ondernemers zullen inzien dat er meer kan worden verdiend met relatief minder investeringen dan in de goud-, en bosbouwsector. Het directoraat helpt de ondernemers ook met het coördineren van de afzet.
Advertenties