Koning blij met opzetten leerstoel Suriname en Ghana
25 Nov 2018, 00:45
foto
Ashanti koning, Asantehene Otumfuo Osei Tutu II, houdt een lezing in het auditorium van de universiteit. Deze activiteit is bijzonder goed bezocht. (Foto's: NII)


Koning Asantehene Otumfuo Osei Tutu II heeft het initiatief van de Anton de Kom Universiteit van Suriname voor het opzetten van een gezamenlijke leerstoel met open armen verwelkomd. Ook staat hij positief tegenover het houden van een internationale krutu met alle traditionele leiders en vertegenwoordigers van de nazaten van Afrikanen bij het UN Slavery monument in New York. Deze kwestie werd aangezwengeld door voormalig ambassadeur Henry Mac Donald.

De koning heeft vrijdag een publieke lezing met als titel: the Role of a traditional paramount King in a Contemporary Modern Nation State gehouden op de universiteit. Het auditorium was tot de laatste stoel gevuld met belangstellenden en zaten buiten nog velen via een live scherm het geheel aandachtig te volgen. De Asanti koning werd ontvangen door afgevaardigden van de regering, onder leiding van vicepresident Ashwin Adhin en het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Er zijn reeds afspraken gemaakt voor de volgende stappen voor de gezamenlijke leerstoel African-Surinamese Cultural and Phylosophie studies, zegt Nailah van Dijk, die optrad als vertegenwoordiger van het universiteitsbestuur. Zij gaf in haar toespraak aan dat de Akan karakteristieken en invloeden anno 2018 nog steeds zichtbaar zijn en dat de Afrikaanse diaspora terecht opgenomen is als 6e regio van Afrika.

Van Dijk stelde dat hoewel 400 jaren van verwijdering van het Afrikaans grondgebied en nog niet uitgesproken en verwerkte voorouderlijke erfenissen, uitdagend kunnen lijken, er nu nog meer dan voldoende fundament en ruimte zijn voor duurzame verbinding ten bate van heling en bevrijding voor alle Afrikaanse nazaten. De universiteit heeft de visie dat het uitwisselen van kennis tussen Suriname en Ghana de sleutel is om tot duurzame verbinding te komen.

Van Dijk zegt in gesprek met Starnieuws dat aan dat de leerstoel een bijzondere mijlpaal is voor de universiteit én het land. De datum van de start van het leerstoel-programma is mede afhankelijk van de noodzakelijke wederzijdse voorbereidingen, welke hieraan vooraf gaan en de benodigde middelen en het vereiste kader.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March